Dags att så – trots vintern

Odlingsåret har börjat och det är det dags att så. Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor är redan i gång med förodlingen. Här ger hon sina bästa tips om tidig frösådd.

Det är viktigt att vattna försiktigt, gärna med en PET-flaska med stril. Annars kan de små fröna spolas bort.

Det är viktigt att vattna försiktigt, gärna med en PET-flaska med stril. Annars kan de små fröna spolas bort.

Foto: Staffan Claesson

Trädgård2019-02-24 09:00

När UNT hälsar på hemma hos trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor är det minusgrader och snötäcket är fortfarande djupt. Trädens knoppar göms under pudersnö, men inne hos Ann-Catrin Thor i villan i Bergsbrunna ligger fröer och jord på köksbänken. Trots vinterns grepp där ute är det dags att så!

Man varför ska man börja så redan nu? Det är ju fortfarande vinter.

– Om man sår till exempel chili och paprika, som är populära sorter, för sent så hinner man inte få någon skörd en vanlig svensk sommar, säger Ann-Catrin Thor.

Hon är parkingenjör på Knivsta kommun, driver eget företag som trädgårdsrådgivare och håller i olika trädgårdskurser. Hon svarar också på läsarnas odlingsfrågor i UNT Bostadsguiden.

Att så frön tillsammans kan vara ett roligt nöje för barnfamiljen, tycker Ann-Catrin, som gärna vill inspirera fler att börja odla.

Basilika, ramslök, sallad, paprika, chili och kaktus. Det är alla sorter som brukar gå att sätta tidigt på året. Men till nybörjaren tipsar Ann-Catrin:

– Ta reda på optimal såtid. Lyd råden på fröpåsarna, speciellt om du inte har en växtlampa.

På de flesta fröpåsar finns information om när det är dags att sätta fröna i jorden. Till exempel tomater, som många gillar att odla, bör man inte så ännu. Det är för mörkt ute. Tomatfrön som får för lite ljus får långa, smala stjälkar som lätt bryts av, förklarar Ann-Catrin Thor.

– För att det ska bli riktigt bra behöver man en bra växtlampa.

Odlaren som har en växtlampa kan börja så tidigare, men att förodla går alldeles utmärkt också utan speciallampa om du sår under rekommenderad såtid.

Fröerna ska sättas i såjord, en näringsfattig jord som inte skadar späda rötter.

Ann-Catrin har rengjort och sparat plastburkar från livsmedelsbutiken som det varit blåbär i. Hon använder en burk som ett växthus för sina chilifrön. Först lägger hon jord i blåbärsburken, sedan ett antal frön och därefter vattnar hon försiktigt med en PET-flaska med stril på. Strilen är en sorts kork med små hål i som det går att få tag på i trädgårdshandeln.

– Jag är noga med hur jag vattnar så att jag inte spolar bort alla fröerna.

Därefter lägger hon på ett tunt lager jord ovanpå fröna, och vattnar igen med flaskan med stril. Det här med vattningen är viktigt.

– Sådden ska hållas fuktig. Många barnfamiljer tycker det är jätteroligt att så, men sedan glömmer man att vattna. Fröerna ska gro och spira under jorden, det gäller att se till att jorden inte torkar ut.

På senare år har Ann-Catrin märkt att det finns ett större intresse för gamla svenska kulturarvssorter. Fler gör som Ann-Catrin Thor och samlar in egna fröer på hösten. För den som ska så egenplockade fröer kan det vara bra att pröva sig fram – och ta emot tips från andra odlare.

Ann-Catrin råder: Så gärna i flera omgångar och se vilka frön som tar sig bäst. Kom sedan ihåg att anteckna lämplig såtid till kommande säsonger. Ett annat sätt kan vara att tjuvkika lite på instruktionerna på en fröpåse med samma sorts frön som du har plockat själv.

Ann-Catrin tar fram en blyertspenna och en liten såpinne. För den som inte vill köpa pinnar går det minst lika bra att ta gamla glasspinnar, tipsar hon.

– När barnen var små använde jag alltid glasspinnar. Det är viktigt med växtetiketter så att man har koll på vad man har sått, säger Ann-Catrin och skriver sort och datum på pinnen.

I söderfönstret växer de flesta försådder bäst – helt oavsett vinterns kyla. Nu har odlingssäsongen börjat.

Förodling – det behöver du

Fröer – från handeln eller egenplockade.

Instruktioner – läs på om de sorter du ska odla.

Såjord – en näringsfattig jord.

Vatten – jorden får inte torka ut.

Ljus – med växtlampa kan du börja odlingssäsongen tidigare. Placera annars sådden i ett fönster i söderläge.

Plast med lufthål – burkar och påsar med hål i blir som små miniväxthus för fröerna.

Blyertspenna – texten bleks inte bort.

Glasspinne eller såpinne – skriv vad du planterat.

Temperatur – när fröna gror ska de stå varmt, ca 20–25 grader. När groddarna tittar upp ska de placeras ljust och svalt, ca 10–15 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!