I Faringe, tre mil öster om Uppsala, finns den 10 000 kvadratmeter stora trädgården som ger ett maffigt intryck från terrassen och gör det svårt att koncentrera sig på fikat som Cecilia Boivie bjuder på. Den del av trädgården som är närmast huset är mer ordnad innan den övergår i en ”vildare” del längre bort som sedan skyms bakom träd och berg.
– Den här soffan är nog min favoritplats för här kan jag sätta mig ned och titta ut över tomten. Vi har arbetat väldigt mycket med trädgården på sistone så jag får nog lugna ned mig den närmaste tiden. Det tar mycket tid att sköta om allting så det kan vara skönt att vila lite, säger Cecilia Boivie.
Efter kaffe, saft – gjord på egenodlad rabarber – och kaka visar Cecilia runt och med på rundturen är hunden Frodo. Han kan springa runt i den stora trädgården och upptäcka de många olika dofterna men föredrar att vara nära matte, vart hon än går. Ibland får Frodo sällskap av andra djur i trädgården, bland annat några harar som tycker om att smaka på vallmon.
– Jag får ofta en bild i huvudet av hur jag vill att det ska se ut och det kan vara svårt att släppa den. Till exempel ville jag ha en japansk trädgård men insåg att det inte gick utan skapade en uppländsk landsbygdsträdgård med växter som trivs i skogen i stället.
Cecilia Boivie och hennes familj lämnade sitt radhus i Tyresö och flyttade till Faringe 1999 efter att de letat efter ett gammalt hus i lantlig miljö. Cecilia beskriver bostaden och trädgården som förfallna vid den tiden efter att ha stått tomt en tid och innan dess varit sommarstuga.
– Miljön och läget var det viktigaste när vi letade, eftersom man inte kan göra om det på samma sätt som ett hus. Det var en stor förändring att flytta hit och i början hade vi utedass och var utan varmvatten. Ingen hade gjort något med huset sedan början av 1900-talet och det var mycket jobb, men vi kunde verkligen göra bostaden till vårt eget hem och så som vi ville ha det.
Efter några års jobb med huset gick de vidare till träsgården där de märkt att tidigare ägare varit intresserad och kunnig om trädgård.
– Första gången jag gick på tomten var det som en liten upptäcktsfärd där nya delar dök upp hela tiden och det kändes så stort. Det mesta var igenvuxet men trädgårdens grund var väldigt bra och allt eftersom började vi arbeta med trädgården. I början klippte vi mest gräset och jag hade ett litet trädgårdsland, så det är roligt att det har växt så mycket.
De började med att plantera en granhäck vid vägen. Efter det byggde de en uteplats med bland annat grill och för drygt tre år sedan gjorde de en terrass med pool. Sedan dess har trädgården fortsatt att utvecklas med bland annat en Medelhavsdel med olika kaktusar och en liten damm.
– Jag och min make är ett bra team där jag tänker ut och planerar och sedan förverkligar vi tillsammans. Man får inte ha för bråttom när man håller på och vi får anpassa oss efter hur mycket tid som finns.
I trädgården finns även Cecilias keramikverkstad och butik och hennes kreativa sida visar sig på flera ställen på tomten. Här och var ses vaser, skulpturer och andra föremål, drejade eller handformade för trädgården. Varje dag arbetar hon med olika projekt och hon ser keramiken som en del av trädgården på samma sätt som växterna har sin plats.
– Trädgården ger mig lugn och är rolig att pyssla i, vad som än händer så kommer den här platsen att finnas kvar och någon annan kan ta över efter mig. Det är klart att det inte är givande hela tiden, att rensa ogräs och vattna är inte alltid särskilt roligt men måste göras.
Båda Cecilias föräldrar arbetade med sina händer – mamma textillärare och pappa instrumentmakare vid universitetet – och var både händiga. Deras intresse smittade av sig till Cecilia och hon har under större delen av sitt liv känt behov av att uttrycka sig kreativt. Det visar sig i både keramiken och trädgården som hon lägger ned mycket tid på för att göra så fin som möjligt.
– Jag tycker om att prova mig fram för att se vad som fungerar och har lärt mig efterhand. Mina föräldrar är väldigt intresserade och duktiga på trädgårdsarbete så det smittade nog av sig, för jag har alltid gillat att vara ute. Det är rogivande att arbeta med händerna och skapa miljöer eller landskap som formas eller anpassas efter hur naturen ser ut.
Den som vill upptäcka trädgården får möjlighet nu på söndag, 1 juli, då Cecilia öppnar upp dörrarna som en del av riksevenemanget ”Tusen trädgårdar”. Då får de som vill och är intresserade komma på besök och ta del av hennes arbete.
– Jag inspireras mycket av miljön, naturen och det som är runt omkring mig. Jag får fler idéer och projekt än vad vi hinner förverkliga. Men det är tur att det är så stort här så jag kan hålla på hur länge som helst.
bostad@unt.se