– Det här är gammal kunskap som har kommit i skymundan, säger Christina Högardh-Ihr, trädgårdsförfattare och rosexpert.
Hon föll för den fagra skönheten för mer än 30 år sedan och tycker att det är självklart att hösten är den bästa tiden för plantering. Fördelen är att jorden är fuktig igen efter sommarens torka, nätterna blir svalare och daggen ger tillbaka väta. Under vintern vilar sedan växten utan att behöva näring och naturen ser till att den får precis lagom mycket vatten. När rosen drar i gång och börjar växa direkt på våren vinner man dessutom en säsong.
Christina vurmar särskilt för att den som vill sätta rosor på hösten ska välja att köpa bar-rotade plantor, det vill säga sådana som just har grävts upp ur jorden och säljs med bara rötter. De vill inget hellre än att komma tillbaka ned i jorden igen. Väljer man att plantera bar-rotade rosor blir det dessutom betydligt billigare per planta än om man köper dem i kruka.
LÄS MER: Inredning, trädgård och bostadsnyheter
På plantskolan Flora Linnea i Helsingborg där Christina jobbar odlas nästan tusen sorters rosor på fälten. Just nu börjar de grävas upp och skickas ut till kunderna. De bara rötterna packas i plast med lite jord.
– Man börjar med att skicka norrut och då ska rosorna förstås i jorden direkt. Men man kan faktiskt plantera ända tills tjälen går i jorden, även om det både har snöat och kommit frost.
Ett knep som den kände rosodlaren i Helsingborg, Lars Cedergren, rekommenderade var att man skulle gräva ett rejält hål där man tänkte sig att plantera sin ros, fylla hålet med färsk hästgödsel eller halm för att hålla jorden varm och sedan täcka med en masonitskiva. När man väl hade köpt sin ros var det bara att ta bort skivan, gräva bort gödsel eller halm och sedan plantera i god jord. Även mitt i vintern!
Lars Cedergrens roskatalog väckte längtan hos många, och för Christina var det framför allt de poetiska texterna i den som fick henne att börja älska just denna blomma. Lars-Åke Gustavsson har varit hennes stora mentor. Han byggde upp rosariet på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg och av honom har hon lärt massor. När hon planterar rosor på innergården till sin lägenhet i centrala Helsingborg planterar hon helst på hösten.
Eftersom luften ofta är fylld av svampsporer så här års gäller det att städa ordentligt kring nyplanteringen och att plocka bort döda löv och ruttna äpplen.
– Lägg gärna en näve mykorrhiza i botten av planteringshålet. Det är svampar som lever i symbios med växtens rötter och gör det lättare för växten att ta upp näringsämnen och vatten.
Frisk och bra jord är nämligen extra viktig när man ska plantera rosor. (TT)