Avenbok, tuja eller liguster?

Avgränsare och vackert blickfång i ett. Hösten är en bra tid för häckplantering. Men viken sort ska man välja? "Avenbok är min personliga favorit, den är tålig, tät och snabbväxande", säger häckspecialisten Victor Sundström.

Häcken är en levande avskiljare. Den kan också väcka nyfikenhet – vad finns det för spännande där på andra sidan?

Häcken är en levande avskiljare. Den kan också väcka nyfikenhet – vad finns det för spännande där på andra sidan?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Trädgård2018-10-20 21:00

En välskött häck skapar en alldeles särskild atmosfär i en trädgård. Den ger en grön inramning samtidigt som den skyddar mot vind och insyn.

– Man får en helt annan trädgård med en häck. Grönskan och rumsligheten är väldigt effektfull. Även på ganska små villatomter kan man få till en otroligt mysig, grön avskildhet, säger Elin Buchmayer på Björknäs Trädgård i Nacka.

Hon och hennes kompanjon Carin Urell Hultgren har nyligen öppnat en liten trädgårdshandel. De försöker anpassa utbudet efter de lokala förutsättningarna och följa årstidernas växlingar. De ordnar också olika arrangemang som knyter an till trädgårdsåret. Denna hösthelg när vi hälsar på är det tema häck och de har bjudit in specialisten Victor Sundström från Växtleverantören. Hösten lämpar sig nämligen väldigt väl för häckplantering.

– Klimatet är milt och skonsamt mot plantorna. En ny häck kräver väldigt mycket vatten, då är höstregnen perfekta, säger Victor Sundström.

LÄS MER: Så får du en välformad häck

Men innan man planterar en skyddande barriär mot nyfikna blickar eller en trafikerad väg, bör man fundera både över häckens placering och vilken sort man ska välja. Läget på tomten, husets utseende och hur omgivningarna ser ut är också faktorer som man bör ta hänsyn till. Tänk även på att häcken ska vara dekorativ året om.

– Tujor är väldigt funktionella – inte minst för att de är vintergröna. Men de väcker känslor. Antingen är man för eller emot – ingen är oberörd, säger Victor.

Barrväxter var populära på 1960- och -70-talen och finns överallt i villakvarter från de tidsperioderna. I dag är det många som tycker att de är murriga och associerar dem med mexitegelvillor och vårdcentraler.

– Fast i rätt miljö och om man sköter om dem kan tujor verkligen vara hur maffiga som helst. Tänk bara på alla magiska slottsträdgårdar! Där vimlar det av dem. Och de är jättecoola att skapa rumslighet med, säger Elin Buchmayer.

Just kontraster och rumslighet är två viktiga komponenter när man skapar en vacker och trivsam trädgård. Som bakgrund till rabatter blir en grön vägg väldigt effektfull.

– Sköter man om barrväxter är de jättefina, just för att de är gröna året om. Men tyvärr är det vanligt att man tror att det räcker att plantera häcken och att den ska klara sig själv. Men man måste ta hand om den för att den ska bli riktigt fin. Gödsla, vattna hela tiden och klippa, säger Victor.

Oavsett om man gillar barr eller blad är det viktigt att titta på växtsättet – häcken ska vara tät. Blommar den på våren, får den en fin höstfärg och ser trevlig ut även på vintern är det en bonus.

– Det finns varianter där löven sitter kvar året om. Liguster, till exempel, behåller majoriteten av bladen liksom bok och avenbok vars blad blir bruna och rullar ihop sig, säger Victor.

– Även om häcken tappar alla blad är de dekorativa på vintern. Klipper man dem fint blir grenverket ett skulpturalt inslag som kan vara jättevackert, fyller Elin i.

Det är många som vill ha en underhållsfri häck, men någon sådan finns inte. Har man redan en skral häck som inte ser bra ut måste man börja om. Det finns inga genvägar.

– Antingen byter man ut den mot en ny eller så utrustar man sig med tålamod och klipper ned den.

Häckar är ofta en stor investering för en villaägare.

– Tar man ett snitt på 20–25 meter häck kan priset ligga på 15 000–20 000 kronor beroende på vilken sort och storlek man väljer, säger Victor.

Avenbok och liguster är mest efterfrågade just nu. Bok har varit poppis förut – det kan man se på gamla planteringar. Det som skiljer dem åt är bladverket. Boken har rundade, glansiga blad medan avenboken har mattare, spetsigare och räfflade.

– Avenboken slår ut på våren nästan oavsett ljus och värme, vilket gör den lite tåligare. Boken behåller bladen längre vintertid men avenbok är lite tätare i sin struktur. Vilket man föredrar är en smaksak, säger Victor. (TT)

FEM KLASSISKA HÄCKAR

Liguster, avenbok, fläder, tuja och häggmispel är fem bra val för dig som vill få en häck på plats så fort som möjligt.

1. Liguster

En robust klassiker som funkar i stort sett hela landet. Växer ganska fort, har fina bär och behåller de mesta av bladen vintertid. Går att formklippa.

Bäst i växtzon: 1–4.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka tre meter som högst.

2. Tuja

Populär barrväxt som håller sig grön året om. Vanligast är 'Thuja Brabant' som blir hög – perfekt som insynsskydd alltså. Plantera plantorna tätt för en massiv grön vägg runt tomten.

Bäst i växtzon: 1–5

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka sju meter.

3. Avenbok

Har seglat upp som den senaste favoriten bland häckköpare. Bladen är spetsiga, har matt yta och är lite räfflade. Under vintern vissnar bladen men de kan ändå sitta kvar, vilket ger ett visst insynsskydd.

Bäst i växtzon: 1–4.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fem meter.

4. Syren

Lövfällande häck som blommar i maj och juni med lilablå, doftande blommor. Tyvärr går blomningen fort, men syrenens blad är vackra i sin enkelhet; spetsiga med hjärtlik bas. Sprider sig lätt.

Bäst i växtzon: 1–7.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fyra meter.

5. Fläder

Fläder växer väldigt fort och kan svälla ordentligt på både bredden och höjden. Beskär ordentligt varje år för att den inte ska ta för mycket plats. Blommar fint på våren med blommor som är goda att göra saft av.

Bäst i växtzon: 1–5.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fem meter.

Var tog buxbomen vägen?

Buxbom har varit väldigt populärt genom åren men har tyvärr varit väldigt sjukdomsdrabbade de senaste åren. Den så kallade buxbomsdöden spreds med sporer och växterna fick brännas. Just nu avvaktar många handelsträdgårdar utvecklingen innan de börjar sälja växten igen.

SÅ PLANTERAR DU HÄCKEN

1. Gräv ett häckdike. Bredden ska vara dubbla bredden som plantans rotsystem. Det är en tumregel, men 50 centimeter både på bredden och djupet garanterar att växterna får bra förutsättningar.

2. Tillsätt naturgödslad planteringsjord.

3. Vatten hela tiden – i alla fall om du planterar på vår och sommar.

SKÖT OM HÄCKEN

Många vill slippa att underhålla häcken, men det är en omöjlighet. I alla fall om man vill ha en frisk och välmående häck. Victor Sundström, Växtleverantören, ger följande tips:

1. Klipp minst tre gånger om året. Höst, vårvinter och någon gång på sommaren. ”Jag brukar klippa lite då och då när det behövs för att se till att tillväxten sker där jag vill och inte bara längst ut på grenarna.”

2. Klipp direkt efter plantering. ”Man kan klippa sidogrenarna tio–tjugo centimeter ifrån stammen. Man behöver inte vara rädd för att gå hårt åt den.”

3. Vattna. När häcken är nysatt är det jätteviktigt att den får ordentligt med vatten. Häckens första somrar är också kritiska. Vattna rikligt.

4. Gödsla.

5. En del barrväxter bör täckas för vårsolen. ”Trots att vårt klimat är bistert är vårsolen väldigt stark och kan bränna sönder en växt.” (TT)

Källor: Victor Sundström, Växtleverantören, Plantagen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!