I ett av de gamla husen på Bruksgatan i Tobo har Regina Birkehorn och företaget Crisos sin verksamhet. Regina Birkehorn har sedan 1997 mött och arbetat med personer och organisationer som hamnat i krissituationer av olika skäl.
Men egentligen började allting mycket tidigare än 1997.
Redan för 30 år sedan blev Regina Birkehorn som 22-åring landets yngsta fostermamma. Många av de barn och ungdomar som hon tog emot var personer med trasiga själar som hon tog om hand och utbildade och vägledde för att de senare i livet skulle kunna göra kloka val.
– Under de år jag arbetade med detta hade jag ett femtiotal fosterbarn, berättar hon.
Parallellt med arbetet som fostermamma var hon frivillig inom den svenska försvarsmakten. Via det uppdraget fick hon kontakt med den norska försvarsmakten och möjligheten att börja arbeta med soldater som led av så kallat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) efter sina upplevelser i olika krigszoner.
– Många av de kunskaper jag skaffade mig i arbetet med fosterbarnen kunde jag använda mig av i arbetet i den norska veteran verksamheten, berättar hon.
Reginas engagemang inom försvaret ledde till att hon skrev sin första bok som handlade om soldaters trauman. Boken uppmärksammades i Norge och ledde till att hon fick uppdraget att fram ett anhörig- och kamratstöd för norska soldater och deras familjer.
Företaget driver hon tillsammans med sin man Lars-Göran Birkehorn Karlsen. Företaget anlitas framför allt av företag och kunderna kommer främst från Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Crisos vanligaste uppdrag är att hjälpa företag och myndigheter som vill ha en beredskap om det skulle uppstå en kris i organisationen.
Regina Birkehorn träffar som krishanterare många människor som mår dåligt eller drabbats av sorg på grund av att de förlorat någon nära anhörig eller drabbats av en allvarlig sjukdom.
– Många av de människor som vi träffar är dåligt förberedda och saknar kunskap hur kroppen och hjärnan fungerar i en krissituation, menar Regina Birkehorn.
Med utgångspunkt vad hon lärde sig om de norska PTSD-drabbade soldaterna samt utbildningar som hon gått har hon utvecklat en pedagogisk metod - Headon-metoden. Metoden är ett sätt att utbilda människor utan förkunskaper om hur kroppen och hjärnan fungerar när de drabbas av en kris.
Hon berättar att när en människa hamnar i en krissituation så utsöndrar kroppen stora mängder med stresshormoner. Utsöndringen kan påverka hjärnan och leda till att man får svårt att sortera, strukturera och prioritera rätt när man ska fatta ett beslut på sitt jobb.
– En sådan här situation kan bland annat leda till att man blir ofokuserad i sitt arbete och att inte ser vilka konsekvenser ett beslut kan få.
Hur jobbar du med personer som befinner sig i krissituationer?
– Vi jobbar väldigt konkret. Dels handlar det om kunskap och att förstå hur hjärnan och kroppen fungerar i en krissituation, men det är också viktigt att förstå vad som kan vara orsaken till krisen.
Hon förklarar att varje person är unik och att varje krisstrategi som tas fram är individanpassad.
– En del i en strategi kan vara att individen skriver ned vad han eller hon tror skapar oron och stressen. En annan del är att samtala och så är det viktigt med rörelse i lugnt tempo för att hantera och minska stressen. Det är viktigt att hantera sina känslor i en krissituation. Stänger du in dem finns en risk att både du och din omgivning drabbas utifrån de beslut som du fattar i olika situationer, förklarar Regina Birkehorn.