Kanske lyfter vissa förbipasserande något förvånat på ögonbrynen: Ett glasrike i Tobo - mitt i skogen!
Genast när man svänger av och in på den lilla vägen mot Glasblåsarna Rundlöf & Melhus ser man den lilla glashyttan omgiven av skog och grönska.
– Tänk, nästa år, 2018, har vi haft vår glashytta här i Tobo i tio år. Det kändes som en vågad satsning, men vi följde våra drömmar. Vi har byggt upp en verksamhet som känns stabil för framtiden, vi ökar försäljningen för varje år som går och vi njuter av varje dag med det här hantverket, säger Ulrika Rundlöf och Anders Melhus i munnen på varandra inför det stundande 10-årsjubiléet.
Ulrika kommer från Tobo, Anders från Norge. När de fick möjlighet att bosätta sig på Ulrikas föräldragård här i Tobo föddes tanken om att bygga till en del på huset och göra glashytta av den.
Båda är utbildade glasblåsare vid Riksglasskolan i Orrefors. Där gick de tillsammans. När det var dags för elevarbeten jobbade eleverna två och två. De blev ett arbetspar.
Året var 2004. Då upptäckte de något mer än glasets form och färg, de upptäckte varandra. Sedan dess har de varit tillsammans och jobbat ihop.
– Ända sen vi möttes har vi jobbat ihop som ett team, med design och tillverkning, det känns naturligt att både formge och tillverka våra
produkter tillsammans. Vi är tacksamma varje dag för att vi får göra det vi gillar mest. Vi älskar det vi gör, och vi gör det med kärlek!
De har alltid haft en böjelse för glas och på skolan kunde de fördjupa deras kreativitet i det magiska materialet glas.
Den här tiden på året, när lider mot jul, är en av deras mest hektiska period.
– Vi har gjort glastomtar med olika design, dag efter dag i god tid innan jul. Tobotomten har hängt med i vårt sortiment ända sedan starten. En kund till och med från Jönköping kom förbi som hade hört talas om Tobotomten, säger Anders och berättar att den här mörka årstiden är änglar, tomtar och lampor med belysning hårdvaluta.
Bruksföremål, saker som går att använda, prydnadsglas, ja olika slags glas, fat och lyktor är fortfarande vitala produkter i sortimentet.
– Vi fortsätter att förbättra och utveckla våra produkter, vi jobbar mer med färgat glas, hela spektret av färg, fortsätter Anders, tar några steg och hämtar en skål i graciösa former, en klassisk klockformad kupa med modern färgsättning. Färgerna går i rosa och svart.
Designen i 1920- och 1930-talsstil är verkligen charmfull.
– Det här är en produkt som vi tagit upp i tillverkningen igen. Ulrika och jag designade och tillverkade den för elva år sedan under utbildningen i Orrefors. Sedan har den levt ett anonymt liv fram till nu.
Inne i glashyttan är det gott och varmt. Glasugnen med sina 1 100 grader står på dygnet runt. Det är för oekonomiskt att slå av och på den. Den tar omkring tre dygn att värma upp. I hyttan finns också invärmningsugn och avspänningsugn, i den sistnämnda får glaset stå till nästa dag och långsamt kylas av.
Besökare får gärna titta på när de tillverkar glas i verkstaden och när han säger det kommer tre kvinnor in i glashyttan som följer tillverkningen. Det är rena föreställningen när Ulrika och Anders agerar i glashyttan. De visar att hantverket som glasblåsare går ut på att behärska och kontrollera flytande massa, glaset - och det är en konst.
– Vi vill ge besökaren hela upplevelsen, inte bara att se den färdiga produkten utan även känna lukten, hettan och höra ljuden i hyttan, säger Ulrika och då har dagens besökare fått se Ulrika och Anders pånyttfödda klockformade kupa tagit form.