Brandhärjat företag växer och bygger nytt

För ett drygt år sedan eldhärjades deras industrilokaler så att de tvingades flytta. Nu är det expanderande företaget Tobo Components på väg hem till Tobo igen.

Här granskar Sven-Erik Ahlén och sonen Marcus Frej förödelsen efter förra årets brand.

Här granskar Sven-Erik Ahlén och sonen Marcus Frej förödelsen efter förra årets brand.

Foto: Kjell Sjöberg

Tobo2019-11-27 06:00

– Går allt som det ska borde vi vara tillbaka i Tobo igen till mitten av nästa år, säger Sven-Erik Ahlén som äger Tobo Components.

Det var i slutet av juni förra året som det började brinna i masugnen i Tobo. I nära anslutning till den låg Tobo Components lager- och produktionslokaler som också eldhärjades.

– Det gick inte att vara kvar i lokalerna i Tobo, men vi hittade ganska snabbt nya produktionslokaler i Örbyhus och nya lagerlokaler i Österbybruk, förklarar Sven-Erik Ahlén. 

Nu, ett drygt år senare har återtåget till Tobo påbörjats. Den eldhärjade produktionslokalen är sanerad och där räknar Sven-Erik Ahlén med att tillverkningen av ventilationsanläggningar till stora datahallar ska vara i gång nästa sommar. 

Den lagerlokal som låg intill masugnen är däremot helt nedbrunnen och måste ersättas med en ny byggnad. Nu är företaget på väg att förvärva drygt 15 000 kvadratmeter mark, som ligger i direkt anslutning till produktionslokalen, av Tierps kommun.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade vid sitt senaste möte klartecken till en försäljning av marken mot en köpeskilling på drygt 700 000 kronor. Beslut i frågan ska även fattas i kommunstyrelsen i december.

På den mark som företaget är på väg att köpa har det sedan slutet av 1600-talet varit olika typer av produktionsverksamhet. När släkten De Geer ägde Tobo bruk så fanns både kolhus och järnbruk på platsen och i modern tid har det varit en skidfabrik där Tobo Components nu ska bygga sitt nya lager.

När kan ett nytt lager vara på plats?

– Om allt går som det ska med marken så räknar vi med att lämna in en bygglovsansökan i början på nästa år, säger Sven-Erik Ahlén.

Han tror att det är rimligt att tro att det nya lagret kan vara på plats någon gång år 2021. 

Branden förra året ska ha orsakats av några yngre personer. Händelsen har rubricerats som misstänkt mordbrand av polis och åklagare. Förundersökningen är nu nedlagd.

Hur mycket har branden kostat er?

– Vi har en försäkring med fullt skydd, men vi upplever ändå att den inte täckt alla kostnader som vi bedömer att vi haft. Så själva branden har nog kostat oss runt tre miljoner kronor. 

Verksamheten har däremot expanderat och i dag ligger omsättningen på runt 40 miljoner kronor jämfört med drygt 30 miljoner kronor för ett år sedan.  

Branden vid masugnen

Läs mera om branden och masugnen i Tobo:

Brand förstörde företagslokal

Skadad masugns öde oklart

Karta: Tobo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!