Bildextra: De röjer för andras njutning

De har röjt sjön från vass och näckrosor under många år för att göra det möjligt att bada och fiska där. Nu ska Strömarengöras ännu mera attraktiv för allmänheten med nya omklädningsrum.

Strömabadet brukar locka en hel del badgäster på somrarna.

Strömabadet brukar locka en hel del badgäster på somrarna.

Foto: Kjell Sjöberg

Tobo2019-06-25 12:00

Det är tidig sommarmorgon och sjön ligger blank och lugn. En bit ut går några änder ner för landning på Strömarens vatten, strax utanför Tobo i norra Uppland.

Vid en av bryggorna vid Strömabadet ligger en rensningsbåt parkerad. Båten har Strömarens naturvårdsförening haft i sin ägo sedan 2007. Båten används för att hålla rent och fint på sjön och göra den trivsammare att besöka.

– Genom att vi håller fint i sjön så skapar vi en bättre och mera syrerik miljö för all den fisk som finns i sjön. Man kan nog fråga sig om det funnits någon sjö här överhuvudtaget om vi inte röjt och tagit bort näckrosor och vass under åren, säger Tommy Olsson, ordförande i Strömarens naturvårdsförening.

Sten Johansson är en av två som brukar köra rensningsbåten på den 6,5 kilometer långa sjön.

– Vi är ute och rensar och tar upp näckrosor och vass runt tvåhundra timmar varje år med båten, förklarar Sten Johansson.

Arbetet är omfattande och tar ganska mycket tid.

– Just nu kör vi så mycket vi kan, men båten går inte hur fort som helst och så är vi bara två personer som kör den i dag. Så vi skulle egentligen behöva flera förare till båten för att hinna göra ännu mera, säger Sten Johansson.

Sedan början på 1980-talet har föreningen varit med och svarat för förvaltning och underhåll vid Strömabadet och i sjön samt närliggande dammar.

– Sjön dränerades på vatten och så slutade kommunen ta hand om badplatsen här på 1980-talet. Då var vi några som kände att vi ville engagera oss i arbetet med att bevara sjön, säger Ulla-Marie Keddysson, vice ordförande i föreningen.

Hon förklarar att hon och kollegorna i styrelsen vill att Strömaren ska vara en sjö som är tillgänglig för allmänheten.

– Det har ju funnits bad och simskolor här sedan 1930-talet. Vi tycker det är viktigt att förvalta det arvet så att finns bad på sommaren och skridskoåkning och skidor på vintern för den som vill, säger Ulla-Marie Keddysson.

Vissa varma sommardagar brukar det vara upp mot hundra personer på Strömabadet, som antingen solbadar, fiskar eller grillar.

Nästa steg vid badplatsen är att bygga ett omklädningsrum och lokaler för vinterbruk. Sjön, som på sina djupaste platser mäter 2,8 meter, fryser snabbt på vintrarna och brukar därför locka många skridskoåkare.

– Redan i dag kommer det busslaster hit med skridskoåkare. För att kunna ta emot dem på ett bättre sätt så behöver vi lokaler som är anpassade för vinterbruk. Men då området är strandskyddat tar ansökan om bygglov tid hos kommunen, men vi hoppas få klartecken om att komma i gång med bygget i år, säger Ulla-Marie Keddysson.

Strömaren

Sjön ligger 13 km öster om Tierp i norra Uppland. I sjöns södra del ligger Strömabadet, en badplats som invigdes redan 1937 och då drevs av Tobo simsällskap. Här bedrevs simskola fram till 1968.

Upplandsstiftelsen arrenderar området kring badplatsen samt parkering av Bergvik Skog medan Strömarens naturvårdsförening sköter tillsynen av området.

I området finns ett rikt fågelliv i form av bland annat fiskljuse, havsörn, storlom, tranor, häger och änder.

Källor: Upplandsstiftelsen, Strömarens naturvårdsförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om