Många Uppsalabutiker slarvar med legitimationen

Fyra av tio butiker i Uppsala ber inte om legitimation när yngre personer ska köpa tobak och nikotinprodukter, enligt kommunens senaste stickprov. "Det måste bli noggrannare", säger alkohol- och tobakshandläggaren Henrik Larsson.

Maria Pettersson är butikschef på Gottis Hörnet, och åkte själv dit under kommunens kontroll. "Jag är glad att det var jag och inte någon av våra anställda".

Maria Pettersson är butikschef på Gottis Hörnet, och åkte själv dit under kommunens kontroll. "Jag är glad att det var jag och inte någon av våra anställda".

Foto: Jonathan Norberg

Tobak2023-12-10 16:30

– Jag är visst över 18. Kolla mina bilnycklar!

Maria Pettersson skramlar med en osynlig nyckelknippa mot Mahmoud Almahmoud.

– Ser du inte mitt skägg? Den är också vanlig bland killar. Ungdomar provar alla möjliga lösningar, säger han.

De driver båda Gottis-butikerna i Uppsala, hon som butikschef och han som ägare. Tillsammans har de leggat tusentals unga som vill köpa tobak och nikotinprodukter. Förklaringarna till varför en köpare inte har med sig sin legitimation kan vara lika förutsägbara som fantasifulla.

undefined
Glömd, stulen eller digital legitimation. Förklaringarna och lösningarna är många när unga tobaksköpare inte kan visa upp ett fysiskt ID. På Gottis Hörnet i Kvarngärdet har Maria Pettersson och Mahmoud Almahmoud hört det mesta.

– Många vill visa en bild på sin legitimation, men det ska var fysiskt. Ser man ut att vara under 25 ska vi alltid be om det, berättar Maria Pettersson.

Men det är långt ifrån alla butiker i Uppsala som är så noga. Under kommunens senaste tillsyn, som gjordes på över 100 butiker, var det hela 40 procent som inte kontrollerade legitimation. Beklämmande, enligt alkohol- och tobakshandläggaren Henrik Larsson som lett operationen.

– Det är ett dåligt resultat. Det måste bli noggrannare, säger han.

Kontrollerna har skett under hösten med hjälp av en person som nyss fyllt 18 år. Uppgiften – ett slags undercover-uppdrag – har varit tydlig: gå in i en butik, köp en tobaks- eller nikotinprodukt och se om personalen tillåter köpet utan att kolla legitimation.

– Det ska upplevas som en vanlig kund som gör ett vanligt köp. I de flesta fallen köper vi vitt snus, det är det vi hör från handlare att den yngre målgruppen framförallt köper, berättar Henrik Larsson.

undefined
Vitt snus är en av de populäraste produkterna bland unga. Snuset marknadsförs som tobaksfritt, men innehåller däremot nikotin. "Det har fullkomligt exploderat", säger Gottis butikschef Maria Pettersson.

Åldersgränsen för köp av tobaksvaror är på 18 år. Men enligt kommunens riktlinjer ska alla som ser ut att vara under 25 år kontrolleras av den som står i kassan. De som inte gör det under kommunens besök får en anmärkning.

– Vi kan inte meddela förbud, men man får ett uppföljande besök om man misslyckats. Misslyckas man två gånger i rad begär vi in skriftlig genomgång att de verkligen har sina rutiner på plats. Vår känsla är att man tar det på allvar.

Kiosken Gottis i stan klarade testet. Men butiken på Kvarngärdet, Gottis Hörnet, fick faktiskt en anmärkning. Det var butikschefen Maria Pettersson själv som stod bakom kassan.

– Det var en miss, jag ska inte skylla ifrån mig. Man var trött och jag placerade henne över 20. Jag är glad att det var jag och inte någon av mina anställda.

undefined
Maria Pettersson är butikschef på Gottis Hörnet, och åkte själv dit under kommunens kontroll. "Jag är glad att det var jag och inte någon av våra anställda".

Missen till trots hävdar Maria Pettersson att de är fortsatt noga i sina kontroller. Men riktlinjen om 25 år kan ibland vara en klurig gräns.

– Ganska nyss kom det in en kille som såg ut att vara minst 30 år, men där fick jag ändå en känsla och bad om legitimation. Då hade han nyss fyllt 18.

Hur vanligt är det att det är minderåriga som försöker köpa?

– De testar oss hela tiden. Men efter ett tag går ryktet var man kan och inte kan köpa. 

Uppsala kommuns kontroller började först 2019, och alkohol- och tobakshandläggaren Henrik Larsson tycker det ännu är för tidigt att dra större slutsatser av resultatet. Men med tiden är förhoppningen att man kan ringa in mindre seriösa aktörer med hjälp av uppföljande besök på de som har slarvat.

– Ser vi ett återkommande problem och upplever att många minderåriga vistas på stället kan vi lämna trovärdig information till polisen. Den seriösa butiken vill inte att det här ska förekomma. Långsiktigt hoppas vi att det här ska ge effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!