Omöjligt att stressa på Örskärs fyr

Redan på 1600-talet var Örskärs fyr en vägvsare för båttrafiken kring Gräsö. I dag är fyren ett populärt utflyktsmål för den som vill lära sig mera om fyrhistoria, njuta av naturen eller helt enkkelt äta en skärgårdslunch i avstrssande miljö.

Örskärs fyr.

Örskärs fyr.

Foto: Astrid Iselidh

Tips2018-06-26 06:00

Tångdoften, måsarnas skrin, och den ljumma sommarvinden gör att skärgårdskänslan infinner sig redan när jag skymtar Örskär, fyra minuters skön båtfärd från det allra nordligaste sundet på Gräsö.

– Jag klagar inte över arbetsmiljön, jag njuter varje dag, säger Katarina Utberg medan hon vant styr passagerarbåten intill bryggan.

Efter en 1,5 kilometers promenad på en snirklig grusstig öppnar sig skogsbrynet och den 33 meter höga Örskärs fyr reser sig stolt, med Gävlebukten som storslagen bakgrundsfond i norr.

Syskonparet Katarina Utberg och Erik Beckman tog över ansvaret för fyrområdet för åtta år sedan. Men de har en betydligt längre historia bakom sig på Örskär.

– Vi tillbringade våra barndoms somrar här, först hos en släkting som hade stuga på ön, efter det i vår egen familjs lantställe som våra föräldrar senare skaffade, berättar Erik Beckman.

Övertagandet av fyrbyggnaden, den gamla fyrvaktarbostaden, ett vandrarhem och tre ytterligare uthyresstugor, med sammanlagt 30 bäddar, skedde sedan dåvarande arrendatorparet pensionerades och Skärgårdsstiftelsen annonserade ut fyrområdet. Redan första säsongen, 2011, öppnade de restaurang med skärgårdsinspirerade fiskrätter på menyn. De sköter allt själva, inklusive rumsuthyrning, guidningar i fyren, transporter, matlagning och servering. Och sommarveckorna på Örskär blir bara roligare för varje år, berättar de.

– Alla möten med människor är det bästa. Sedan älskar jag lugnet på Örskär, det går inte att stressa här, säger Katarina Utberg.

Apropå roliga episoder och oväntade möten så berättar de om hur två frusna paddelsurfare, i blöta våtdräkter, i fjol plötsligt stod på tröskeln till restaurangen en blåsig augustikväll.

– De hade paddlat över sundet tidigare på dagen och överraskats av blåsten. Men vi hade ett par kimonos att låna ut, vi fixade middag och dom övernattade. Det är ett av många roliga minnen, berättar Erik Beckman.

Säsongen på Örskär drar egentligen i gång redan i april då ön under våren och försommaren gästas av framför allt naturintresserade. Fågellivet är rikt och 18 av Upplands cirka 26 arter av orkidéer finns på ön. Dessutom finns då möjlighet att lyssna på den rödlistade gölgrodans karakteristiska parningsläte.

Den riktiga sommarsäsongen startar 3 juli och pågår fram till 10 augusti - då restaurangen håller öppet måndag till söndag.

– De flesta som besöker ön promenerar på det rikliga utbudet av vandringsstigar, går på guidning i fyren och äter lunch. Och den som övernattar har chansen att uppleva fantastiska solnedgångar, berättar Katarina Utberg.

Örskär nås genom bilfärjan från Öregrund till Gräsö, och därifrån vidare norrut drygt två mil till Örskär Sund. Det är viktigt att tillägga att den som planerar en tripp till Örskär behöver förhandsboka båtturen – och det är bra att vara ute i god tid eftersom turerna snabbt blir fullbokade.

– Dessutom är vi beroende av vädret, vid alltför hård vind tvingas vi ställa in båtturerna, berättar Katarina Utberg.

Medan vi tar oss upp i fyren berättar Erik Beckman att den första fyren byggdes redan i slutet av 1670-talet. Ett blixnedslag 1738 ödelade den och en helt ny fyr och ett bostadshus byggdes, den här gången i sten. Som enda fyr i landet förseddes den dessutom med en så kallad ”snäckgång” med sluttande tegelstenar upp till fyrtoppen, i stället för en trappa.

Fyren i Örskär, som är Sveriges näst äldsta fyrplats, är fortfarande i drift, men numera automatiserad och där siste fyrvaktaren, Per Mattsson, gick i pension 1997.

3 andra tips i Östhammars kommun:

1. Kulturfestival. Som en del av Östhammar stads 650-årsjubileum arrangeras 26-30 juni på en sprudlande kulturfestival med fokus på musik, konst, mat, och ungdomskultur. För de yngre erbjuds bland annat poolparty på Alundabadet och Jakten på järnstämpeln i Österbybruk, för den konstintresserade en samlingsutställning och en Art quilt-utställning och för den musikintresserade balkanmusik i Hargshamn samt country i Ekeby, Alunda. Festivalen avslutas med en stor jubileumskonsert på Krutudden i Östhammar.

2. Badortsdagar. De klassiska Badortsdagarna i Öregrund är något för den som vill frossa i sol, skärgårdsmiljö och badliv i nostalgisk tidig 1900-talsanda. Vid evenemanget, som pågår 10-12 augusti, står bland annat badortsdoppet, hatt- och dräktparad, gammaldags marknad och badortsvandring på programmet.

3. Ullmarknad. 11-12 augusti är det ullmarknad i Österbybruk med 60-talet utställare på plats. Det erbjuds bland annat kurser, prova på-aktiviteter, tävlingar och föredrag med ulltema. Allt fler intresserar sig för ull som material i hantverksprodukter, och ullmarknaden, som arrangeras för femte året i rad, växer för varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!