Vill sprida vidare sina erfarenheter

Personerna bakom Affärskompetens.nu har gjort en dokumentär och skrivit bok om vad man lärt sig om projektet.

Fr.v. Mia Ulin, Sara Hellberg och Leif Bäckström har alla varit djupt involverade i Affärskompetens.nu under projektets tre år.

Fr.v. Mia Ulin, Sara Hellberg och Leif Bäckström har alla varit djupt involverade i Affärskompetens.nu under projektets tre år.

Foto: Joakim Dahlbäck

Tierps kommun2019-10-06 17:59

I somras avslutades det treåriga projektet Affärskompetens.Nu. Efter en del lirkande fick projektledarna tillåtelse att krama ut det sista ur EU-bidraget på 23,6 miljoner kronor och lägga några månader på att sprida vad man lärt sig. 

Något som bland annat blivit en kort dokumentär och en bok om projektet.

– Jag ville inte att allt vi lärt oss bara skulle hamna i en pärm i en bokhylla, säger Leif Bäckström som skrivit boken.

– Projektkyrkogården, flikar projektledare Sara Hellberg in.

Tidningen har tidigare skrivit om projektet, där 350 småföretagare i Norduppland deltagit i över 400 olika utbildningar för att bli bättre på allt från ledarskap till sociala medier.

– Vi har aldrig haft generella utbildningar, utan de har alltid fått lära sig nåt som de faktiskt kan använda i sitt företag. Majoriteten har ökat sin omsättning och hälften har antingen nyanställt eller ökat sin egen lön. Nu jobbar en del mindre, men tjänar mer, säger Sara Hellberg.

Nu pågår arbetet med att sprida resultaten. Boken delas ut till deltagare men också till aktörer inom näringslivet. Allt med syftet att visa att det går att driva företag i Norduppland och att det finns metoder för att bli bättre på det. 

Eller att man vågar säga stopp innan det är försent.

– Att komma till insikt om att stänga ner sitt företag är också viktigt, säger Leif Bäckström.

Sara Hellberg tillägger:

– Det behövs ett mer tillåtande klimat, där man i stället får höra "bra att du våga testa!", det saknas lite överallt i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!