I strax över ett år arbetade en utvisad kvinna, utan arbetstillstånd, som visstidsanställd vårdbiträde på ett av kommunens äldreboenden i Tierps kommun.
Kvinnan åtalas nu för brott mot utlänningslagen men kommunen har inte fått några juridiska påföljder för sitt misstag.
Ulrica Stjerngren, vård och omsorgschef i Tierps kommun, anställde den utvisade kvinnan som visstidsanställd sommaren 2019. Då inom ramen av AT-UND (rätt att arbeta utan behov av arbetstillstånd). De följande åren efter 2019 arbetade hon kvar som visstidsanställd i kommunen via bemanningsenheten.
När giltighetstiden på kvinnans AT-UND gick ut våren 2021 fortsatte hon olagligt att arbeta som timvikarie. Så fortsatte det fram tills våren 2022.
– Det är inte vanligt att vi anställer personer med AT-UND, det händer någon gång ibland, säger Ulrica Stjerngren.
Enligt Migrationsverket kan en arbetsgivare enkelt kolla upp om en anställd har rätt tillstånd genom att scanna en QR-kod på personens LMA-kort (ett kort som visar att personen är asylsökande).
– Vi har haft rutiner för att kolla upp detta, men i detta fall har de varit otillräckliga, säger Ulrica Stjerngren.
Hon fortsätter berätta att kommunen slutade anlita kvinnan så fort de fick reda på att hon saknade arbetstillstånd.
– Nu har dessa rutiner förtydligats. En gång i månaden sker en uppföljning med alla personer som det är relevant för, säger Ulrica Stjerngren.
Det var 2018 som beslutet att utvisa kvinnan fastställdes av Migrationsverket. När hon överklagade beslutet drog processen ut på tiden. Kammaråklagare Moa Blomqvist är ansvarig för åtalet mot den utvisade kvinnan. Hon menar att det ibland händer att mindre företag anställer personer utan arbetstillstånd, då brukar ofta även företaget dömas och antingen få böter eller företagsbot.
– Jag har aldrig varit med om att en kommun har haft en utvisad anställd utan arbetstillstånd och vetat om det, säger Moa Blomqvist.
Ärenden som detta har "knepigt lagstöd" enligt Josefine Malmberg, utredare på gränspolisen.
– En arbetsgivare är skyldig att kontrollera arbetstillstånd, det gjorde kommunen när den här kvinnan påbörjade sin anställning. Hon hade rätt att arbeta. Kommunen fullgjorde sin skyldighet, därför har inte förundersökningsledaren inlett någon förundersökning mot arbetsgivaren, säger Josefine Malmberg.