Tierp, som enbart har kommunala skolor, får nära 2,4 miljoner kronor statligt stöd under det första året.
– Det här kommer väl till pass, det går inte att säga något annat. Vi ser själva att det finns behov av det här, säger Jon-Erik Egerszegi utbildningschef i Tierps kommun.
Vad kommer pengarna att användas till?
– Vi måste sätta oss ned och fundera över det, men det handlar mycket om att skapa en likvärdig skola, och det är det viktiga. Var barnen än går så ska man ha tillgång till en likvärdig skola. Det handlar grundläggande om att ha tillgång till legitimerade och utbildade lärare, god undervisning, elevhälsa och bibliotek med mera. Och där har vi en del att arbeta med.
För Uppsala läns del handlar stödet om sammanlagt 27,5 miljoner kronor för 2018.
Ser man till pengar per elev så får Älvkarleby, Tierps och Heby kommun mest. Kommuner som bedöms ha störst behov i dagsläget.
För att minska skillnaderna mellan skolorna i Sverige har regeringen infört ett statligt stöd på sammanlagt 9,5 miljarder kronor fördelat över tre år. Under 2018 avsätts 1 miljard kronor, år 2019 3,5 miljarder och från och med år 2020 avsätts 6 miljarder kronor.
Stöd som nu kan sökas av kommuner och huvudmän för friskolor.
– Skolorna och kommunerna bestämmer hur man ska använda sin del av dessa jämlikhetsmiljarder. Det ska bygga på en egen analys av vad som gör mest skillnad här. Vi kommer att följa upp att resultaten stärks och ojämlikhet mellan skolor bryts. Vi stärker också statens möjligheter att kunna ge extra stöd till kommuner som behöver det, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.