Sociala företag ske ge nyanlända arbete

Två nya sociala företag ska ge nyanlända fasta jobb i framtiden. Den målsättningen har den ekonomiska föreningen Mutcho med sitt nya projekt.

Projektledaren Michel Ntoto (till höger) berättar om Mutchos nya projekt med två sociala företag för några av några projektdeltagarna. Från vänster; Annelie Kjellén, Mohamed Ali Abdi, Salman Mohamed Olad, Shamso Amin och Barwaco Omar.

Projektledaren Michel Ntoto (till höger) berättar om Mutchos nya projekt med två sociala företag för några av några projektdeltagarna. Från vänster; Annelie Kjellén, Mohamed Ali Abdi, Salman Mohamed Olad, Shamso Amin och Barwaco Omar.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2020-02-06 21:00

– Målet är att nyanlända personer eller andra som står en bit från arbetsmarknaden ska ges förutsättningar att starta och driva egna företag, säger Michel Ntoto, projektledare på Mutcho ekonomisk förening i Tierp.

Projektet har nyligen dragit i gång och i dagsläget handlar det mycket om planering för att komma i gång med verksamheten. Det ska omfatta Tierp och Älvkarleby kommuner i ett första läge och längre fram även Heby kommun.

Mutcho startades 2010 i Älvsbyn kommun av Michel Ntoto som ett projekt för nyanlända att komma in i samhället och på arbetsmarknaden. I Norrbotten startades det första arbetsintegrerande sociala företaget 2012. 

I dag bedriver Mutcho en liknande verksamhet i Tierps kommun. Bland annat har man drivit det kommunala Rörholmsbadet i Söderfors de två senaste åren samt genomfört ett projekt med arbetsträning i fastighetsbranschen.

– Projektformen är bra, men vi vill ta detta ett steg längre så att det som ingått i verksamheten även har jobb efter att projektet är slut, förklarar Michel Ntoto.

Nu har Mutcho beviljats drygt 1,8 miljoner kronor till ett så kallat Leaderprojekt av Jordbruksverket för att utveckla två kvarterskooperativa företag. Planen är att pengarna ska bygga två stabila företag, som efter det att projektstödet är slut i oktober 2021, ska stå på egna ben.

– Totalt handlar det om åtta personer som kommer att anställas, berättar Michel Ntoto.

Tanken är att företagen ska vara verksamma och arbeta med olika trädgårdstjänster och lokalvård. Ett par kunder – både företag och kommuner – har redan visat intresse för företagens tjänster.

– Vi har fört samtal med Mutcho kring en del uppslag. Vi kommer nu att titta på våra behov och sedan fatta beslut, säger Martin Andaloussi, näringslivschef i Älvkarleby kommun.

Mutcho har tidigare samarbetat med Tierpsbyggen när det gäller fastighetsunderhåll och information om källsortering.

– Det samarbetet föll väl ut och några som ingick i projektet började sedan arbeta hos oss, förklarar Roger Kjetselberg, vd på Tierpsbyggen. 

Michel Ntoto menar att en viktig del för deltagarna är att, både praktiskt och teoretiskt lära sig hur ett företag fungerar.

– Olika former av stöd och kompetensutveckling är väldigt viktigt för att företagen ska överleva. Vi vill väldigt gärna hitta andra företag som kan ställa upp som faddrar här, menar Michel Ntoto.

Leaderprojekt

Leader är projekt där privata, ideella och det offentliga samarbetar engagerar sig i utvecklingen av sin bygd. Projekten kan vara på landsbygden eller i staden. Tanken med projekten är att skapa attraktiva områden med konkurrenskraftig verksamhet som kan skapa nya företag och fler jobb. Projekten kan om handla innovationer, kompetensförsörjning, arbetsmarknadsprojekt  investeringar i kultur- och naturlandskap. Finansiering sker via fyra EU-fonder och administreras av Jordbruksverket.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!