Skyltar på sjuka träd ska öka mångfalden

De första informationsskyltarna är på plats och flera kommer. Tanken med skyltarna är att Tierpsborna ska lära sig mer om biologisk mångfald.

Maria Berg, naturvårdshandläggare i Tierps kommun, är ansvarig för den informationsinsats om biologisk mångfald och naturvårdsarbete som genomförs.

Maria Berg, naturvårdshandläggare i Tierps kommun, är ansvarig för den informationsinsats om biologisk mångfald och naturvårdsarbete som genomförs.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2020-01-18 07:00

Förra våren höggs de båda sjuka almarna vid järnvägsstationen i Tierp ned. Kvar blev två stycken så kallade högstubbar. 

– Tanken med att behålla två högstubbar är att främja den biologiska mångfalden. Vår förhoppning är att bland annat skalbaggar och hackspettar ska fortsätta att hålla till där, säger Maria Berg, naturvårdshandläggare i Tierps kommun.

På trädet sitter nu en informationsskylt som berättar varför delar av träden huggits ned och vilket värde de har ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv.

Skyltarna är en del av en informationsinsats om biologisk mångfald och naturvårdsarbete som Tierps kommun genomför med stöd av pengar från Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning – LONA.

Planen växte fram hos Tierps kommun i samband med att man ändrade skötseln av ett gräsområde på Ostronvägen i Tierps tätort för att skapa en mer ängsliknande miljö.

– Det här ledde till en del frågor från allmänheten hur området sköttes. Detta gjorde att vi beslutade att inleda ett informationsarbete kring biologisk mångfald, förklarar Maria Berg.

Projektet kretsar i dag kring informationsinsatser på tre olika områden, dels högstubbar men även trädkyrkogården vid fisktrappan i Karlholmsbruk samt ängsmark och pollinering.

– Vid bikupan vid Tämnarån i Tierp finns det en informationsskylt som berättar om pollinering. Vi har även tagit fram nektarkort som talar om vilka växter man kan ha i trädgården som är lämpliga för pollinerande insekter, säger Maria Berg.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!