Tierp planerar för största skolsatsningen någonsin

Tierp har länge haft bland de sämsta skolorna i landet. Nu ska det bli ändring på det – när kommunen planerar för största byggsatsningen någonsin. Men fortfarande återstår många frågetecken.

Centralskolans nuvarande lokaler håller inte för undervisning. Det blev startskottet för lokalpolitikernas beslut om Tierpskolornas framtid.

Centralskolans nuvarande lokaler håller inte för undervisning. Det blev startskottet för lokalpolitikernas beslut om Tierpskolornas framtid.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2023-06-15 05:00

Sommarlovet är här och eleverna har förtjänat långledigt. Utanför Centralskolan leker några yngre elever tillsammans med deras föräldrar som njuter av solen på ett par parkbänkar.

– Jag är rätt nöjd med mina barns skolgång. De har visserligen inte gått så många år i skolan än, men det mesta har funkat, tycker jag. Men vi bor utanför Tobo, så skolskjutsen kan bli bättre, säger Ulrika Rundlöf Melhus, vars två barn går på Centralskolan.

undefined
Ulrika Rundlöf Melhus barn Sander och Nora har precis fått sommarlov från Centralskolan. Trots högst bristfälliga lokaler är alla tre ändå nöjda med skolgången.

För tre år sedan kom Tierps skolor allra sist, på plats 290, när Lärarförbundet rankade landets skolor. Kommunen har länge tampats med den typen av omdömen och nu vill lokalpolitikerna ändra på detta. I samband med att Centralskolans slitna lokaler dömts ut har en politisk beredningsgrupp kollat på hur skolorna i tätorten bör utvecklas.

– Det behövs omfattande åtgärder för att fixa lokalfrågan, men även lösningar på andra stora skolproblem. Vi ville avvakta till efter valet med inriktningen i denna viktiga fråga och också ha en bred grupp med politiker som lägger fram ett inriktningsförslag, säger Sara Sjödal, (C), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Sara Sjödal, (C), kommunstyrelsens ordförande i Tierp, ville att möjligheten till stadieindelning skulle undersökas men kommunfullmäktige röstade ned det föreslaget.

Om det blir en helt ny Centralskola, omgjord Aspenskola eller en ny tredje skola återstår att se. Men investeringar runt en halv miljard kronor nämns i sammanhanget. Strax före skolavslutningarna godtog kommunfullmäktige i alla fall beredningsgruppens förslag: att utgå från minst två likvärdiga grundskolor med F-9 i Tierps tätort, ha anpassad grundskola (tidigare särskola) i Aspenskolan, i nära anslutning till kollektivtrafik och andra kommunikationsmöjligheter. Liberalerna och Centerpartiet ville öppna för stadieindelning, alltså att en skola kan ha högstadiet och en annan låg- och mellanstadiet, men det förslaget röstades ned.

– Det är lite synd att underlaget inte breddas, för jag tror att det hade varit intressant att ha med hur stadieindelning påverkar till exempel lärarbehörigheten och resursutnyttjande av lokaler, säger Sara Sjödal.

undefined
Centralskolans nuvarande lokaler håller inte för undervisning. Det blev startskottet för lokalpolitikernas beslut om Tierpskolornas framtid.

Politikerna vill även minska segregationen, då mer socioekonomiskt svaga elever går på Aspenskolan medan Centralskolan har elever från högre samhällsklasser. Därför ska upptagningsområdena ses över. Fullmäktige anser också att det skulle vara bättre om elever från Bruksskolans F-6 i Söderfors, med en högre andel elever från socioekonomiskt svaga familjer, hänvisas till högstadiet på Centralskolan.

– För oss är det allra viktigaste att eleverna känner sig trygga och har bra relationer med vuxna och varandra. Det är bäst förutsättningar för ett gott lärande. Dessutom är utbyte med elever från andra typer av hemmiljöer berikande och ökar elevers förståelse för samhället, säger Viktoria Söderling, (S), oppositionsråd i Tierp.

undefined
Oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) välkomnar beslutet att försöka minska segregationen på Tierps tätortsnära skolor.

Madeleine Jakobsson har barnen Melina och Milan Lettergård på Centralskolan, och trots att hon är nöjd med deras skolgång så håller hon med om betydelsen av att motverka segregation.

– När vi flyttade hit hörde jag att Aspenskolan hade dåligt rykte och sämre status. Jag tycker det är jätteviktigt att arbeta för att skolorna är likvärdiga och att ingen skola halkar efter, säger hon.

undefined
Även Madeleine Jakobsson har sina barn Milan och Melina Lettergård på Centralskolan. "När vi flyttade till Tierp hörde jag att Aspenskolan hade dåligt rykte så jag tycker det är jättebra att skillnaderna jämnas ut", säger Madeleine Jakobsson.

Kristoffer Ejnermark är lärare på Centralskolan, och är en av flera lärare som diskuterat de aktuella frågorna med politikerna som ansvarat för beredningens förslag.

– Vi lärare ville också ha två likvärdiga skolor med samma indelning, F-9, eftersom det är tryggast för eleverna om de slipper byta skola mellan stadierna. Dessutom är det viktigt för oss att skolorna är nära kollektivtrafiken, säger han.

– Ett frågetecken är placeringen av skolorna. Där Centralskolan ligger nu finns det inte så mycket utrymme och hur stor blir då skolgården? Det blir intressant att se sedan när investeringskostnader och annat är klart, vad som faktiskt händer.

undefined
Enligt beslutet ska det bli ändring på att Aspenskolan har större andel elever från socio-ekonomiskt svaga grupper.

I utredningen där skolans riktlinjer dras upp undersöks även möjligheterna för att bygga ett nytt stort centralkök, där mat ska kunna tillagas till flera olika kommunala verksamheter. Men mycket återstår innan arbetet med att förbättra grundskolorna i Tierps tätort påbörjas. Till exempel är det ingen som vet vad kalaset kommer att kosta, utan den kalkylen förväntas vara klar först någon gång nästa år. Men mycket talar för att det blir Tierp kommuns största satsning hittills.

– Det kostade mycket att bygga Siggbo trädgårdstad också, men en ny skola på det här viset kan mycket väl bli det största enskilda bygget för oss någonsin, säger Sara Sjödal.

Över tusen elever i Tierp

Idag finns det två F-9 skolor i Tierps tätort; Aspenskolan och Centralskolan. Det går totalt 1 067 barn på de skolorna och då räknas även de äldre barnen från skolorna i Kyrkbyn, Månkarbo, Mehedeby och Söderfors som ansluter till Aspenskolan och Centralskolan i årskurs 5 respektive årskurs 7. Av 1 067 barn går 350 barn i F-3, 272 i årskurs 4-5 och 384 i årskurs 7-9. 

Källa: Tierp kommuns statistik från den 23 januari 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!