– I dag är det du som offer som straffas hårdare än gärningsmannen om du ingriper och försöka stoppa någon som brutit sig in i din bostad, säger Joakim Larsson, som är gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Tierp.
Det är i samband med att frågan om rätten till nödvärn ska diskuteras på partiets landsdagar i Örebro nu i helgen som Joakim Larsson kommer att lyfta frågan i sin motion "Utökad nödvärnsrätt och principerna om Castle-doktrinen samt Stand-your-ground".
– Det rättsläge vi har i dag skickar en signal att man inte ska ingripa utan istället fly om någon bryter sig in i ens bostad, menar Joakim Larsson.
I motionen nämner Joakim Larsson en händelse med en 68-årig man i Skåne som ska ha blivit dödshotad av tre beväpnade inbrottstjuvar. Situationen ska till slut ha eskalerat så mycket att 68-åringen sköt ihjäl två av männen. Hovrätten menade att mannen agerade felaktigt och dömde honom till två års fängelse för dråp.
Vidare skriver Joakim Larsson att det finns en alltför snäv syn på nödvärnsrätten i Sverige och att det inte är rimligt att förvänta sig att den som blivit attackerad i sitt eget hem ska avvakta om man känner sig hotad till livet. Han säger också att nödvärnsrätten därför måste blir mer tillåtande kring attacker i det egna hemmet.
I motionen pekar han på Castle-doktrinen och Stand-your-ground-principen som tillämpas i USA när det gäller nödvärnsrätten. I motionen skriver Larsson att Castle-doktrinen ger den som blir utsatt för inbrott en ökad rätt att använda våld som skulle kunna resultera i dödlig utgång.
– Den här motionen ska ses som ett komplement och tillägg till det utredningsarbete som ska göras när det gäller nödvärnsrätten i Sverige, säger Joakim Larsson.
Stand-your-ground-principen har en liknande innebörd enligt Joakim Larsson och innebär att den som vistas på en plats där man har rätt att vara, inte är skyldig att lämna platsen eller undvika en våldsam situation.
I motionen yrkar Tierpspolitikern på att SD ska ställa sig bakom både Castle-doktrinen och Stand-your-ground-principen.
Reaktionerna på Joakim Larsson inlägg har varit många på sociala medier.
– Det inlägg som publicerats på Facebook om motionen har kommenterats av många och runt nittio procent som läst det är positiva till vad jag tycker, säger Joakim Larsson.