Piotr har drömt om kött och chark i 20 år

Nästan hela sitt liv har han drömt om att starta ett eget slakteri och charkuteri. Piotr Kosicki, 42, från Polen har nu uppfyllt drömmen – i Månkarbo. "Jag gillar att se kunder glada och nöjda", säger han.

Det var i mellandagarna som Piotr äntligen kunde uppfylla sin dröm att öppna ett eget charkuteri.

Det var i mellandagarna som Piotr äntligen kunde uppfylla sin dröm att öppna ett eget charkuteri.

Foto: Anna Bredberg

Tierps kommun2023-01-29 05:00

– Min mamma ville verkligen ha en slaktare i familjen. Det var hennes dröm, säger Piotr Kosicki med ett skratt.

När UNT besöker nystartade Slakteri och charkuteri i Månkarbo är det full rulle.

undefined
Eftersom både Piotr och Dorota fortfarande jobbar heltidsjobb är det nya företaget för tillfället bara öppet på fredagar och helger.

Han är nyss kommen från sitt ordinarie jobb där han fortfarande är heltidsanställd som slaktare för ett annat företag. Hans hund ska strax till veterinären, men det blir inte förrän efter han pratat med en journalist och en fotograf. Till råga på allt kommer samtidigt Livsmedelsverket på oannonserad rutinkontroll.

– Det är mycket att göra just nu och långa arbetstider, ibland jobbar vi fram till tolv på natten, säger han.

undefined
Inne i charkuteriet ligger doften av alspån i luften. Fliset används för att röka de polska korvarna.

Det var bland annat slaktkroppar från älg och vildsvin som myndigheten kom för att inspektera. Av de 22 kontrollerade punkterna blev samtliga godkända.

– Det är bra att de kontrollerar när man hanterar kött, säger Piotr.

Redan i barndomen, hemma i en by i närheten av Poznań i västra Polen, formades drömmen om ett eget charkuteri.

– Min farfar var också slaktare. Jag var med honom när jag var liten, han lärde mig mycket, säger Piotr.

undefined
Mycket av köttet som hanteras kommer från närområdet.

Och så till slut efter många år, och i ett helt annat land, gick drömmen att öppna ett eget slakteri och charkuteri äntligen i uppfyllelse.

I hela sitt liv har han jobbat i köttbranchen. Piotr tog slaktarexamen hemma i Polen under gymnasieåren och brinner fortfarande för sitt yrke.

– Jag gillar att se kunder glada och nöjda helt enkelt, säger han.

undefined
I företaget hanteras allt från vilt till fläsk. Väggarna pryds av planscher som visar olika styckesdetaljer.

Piotr och tillsammans med sin fru Dorota Kosicka hamnade i norduppland efter flera år i Stockholm. Det var i den svenska huvudstaden de två träffades, trots att båda kommer från Polen. I Sverige har de nu bott 14 år, de tre senaste i Månkarbo.

Likheterna mellan de svenska och polska mattraditionerna är få menar paret.

– Polsk mat är väldigt smakrik med mycket kryddor. Inte nödvändigtvis stark, men smakrik, säger Dorota.

– Korven är också lite annorlunda. I Polen kan det ibland vara större bitar i, flikar Piotr in.

undefined
Det var i mellandagarna som Piotr äntligen kunde uppfylla sin dröm att öppna ett eget charkuteri.

Vid frågan om vilken av deras egna produkter de rekommenderar är den lufttorkade ölkorven "Polska de lux" en av dem som nämns – den innehåller bland annat svartpeppar, mejram och vitlök.

– Alla produkterna vi säljer är från polska recept, men med svenskt kött, säger Piotr.              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!