Mekare fick prova på svensk arbetskultur

Förra året var Tierpseleverna Daniel Öhlund och Alexander Mrcaljovic på två veckors praktik i Tyskland. Nu har de tyska studenterna Felix Eickmeyer och Mark Rauer gjort en liknande praktik i Sverige.

De har samtliga deltagit EU:s Erasmusprogram och projektet Provehicle 5 och praktiserat utomlands. Från vänster; Daniel Öhlund, Alexander Mrcaljovic, Seved Andersson, Mark Rauer och Felix Eickmeyer.

De har samtliga deltagit EU:s Erasmusprogram och projektet Provehicle 5 och praktiserat utomlands. Från vänster; Daniel Öhlund, Alexander Mrcaljovic, Seved Andersson, Mark Rauer och Felix Eickmeyer.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2020-03-22 09:00

– Det är fantastiskt kul att få lära känna Sverige och Uppland och den svenska arbetskulturen, säger Felix Eickmeyer när vi träffas på Högbergsskolan. 

Tillsammans med skolkompisen Mark Rauer från Carl Miele Berufsschule i Gütersloh, utanför Düsseldorf, har de gjort delar av sin praktik som fordonsmekniker på Upplands Motor och RA Motor i Uppsala. 

Praktiken är en del av EU:s Erasmusprogram och projektet Provehicle fem där elever och lärare har möjlighet att prova på praktik utomlands.

Båda konstaterar att det finns både likheter och skillnader på sätten att arbeta i Sverige och Tyskland.

– Effektiviteten är ungefär densamma, men ledarskap och arbetets upplägg är olika. Här är alla mera "du" med varandra och så har man flera raster här under arbetsdagen. Det tror jag kan vara bra för arbetet. Jag ska försöka introducera det här i Tyskland, säger Mark Rauer med ett leende.

Under tisdagen var de på plats i Tierp för att utbyta erfarenheter med Daniel Öhlund och Alexander Mrcaljovic som gjorde en omvänd resa i december förra året när de var i den tyska staden Oldenburg och praktiserade som fordonsmekniker.

– Jag kan hålla med om att det är skillnader i sättet att arbeta. Här hemma är det mindre hierarkiskt och mera samtal mellan mekaniker när man arbetar. I Tyskland var det väldigt tyst och nästan inga samtal, men man har ju olika sätt att arbeta, konstaterar Daniel Öhlund.

De fick också uppleva en skillnader i vardagslivet.

– När vi skulle gå ut och äta frukost en söndag insåg vi ganska snabbt att nästan allt var stängt, säger Alexander Mrcaljovic.

På Högbergsskolan har man i dag en klass i varje årskurs med ett tjugotal elever. Seved Andersson är fordonslärare på Högbergsskolan och ansvarig för utbytesprogrammet. Han var själv med till Oldenburg i december och fick insyn hur tyska undervisning fungerar.

– Ur ett elevperspektiv kan den här typen av praktik vara ytterligare ett sätt att lyfta intresset och fordonsprogrammet. Dessutom vet vi ju att det finns god arbetsmarknad för de som gått programmet, säger Seved Andersson.

Felix Eickmeyer och Mark Rauer åker till Tyskland i helgen.

– Trots att Danmark är stängt för coronasmittan får vi nog åka igenom landet med någon form av transittillstånd. När vi kommer hem får vi troligen sitta två veckor i karantän, säger Mark Rauer.

Provehicle 5

Provehicle 5 är en fordonsinriktad praktik som finansieras via EU:s Eramusprogram. Syftet är att ge människor arbetslivserfarenhet och utökade yrkeskunskaper.

Skolor med elever och yrkeslärare som går eller arbetar på fordons- och transportprogram inom karosseri, lackering, personbilsteknik, maskin- och lastbilsteknik kan ansöka om praktik via projektet.

Fram till i dag har 24 gymnasieskolor i Sverige deltagit i projektet och skickat deltagare på praktik utomlands.

Källa: EU:s Erasmusprogram

Karta: Gütersloh
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!