Kommun bröt mot lagen vid avstängning

Tierps kommun bröt mot lagen när man stängde av en elev från skolundervisning i en vecka. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom.

Tierps kommun bröt mot lagen när man stängde av en elev från skolundervisning i en vecka. Det säger förvaltningsrätten i en dom.

Tierps kommun bröt mot lagen när man stängde av en elev från skolundervisning i en vecka. Det säger förvaltningsrätten i en dom.

Foto: Madelene Andersson

Tierps kommun2019-11-01 14:02

Avstängningen av eleven, som går på en skola i Tierps kommun, ska ha skett i början på det här året. Enligt den utredning som kommunen gjort så ska eleven vid upprepade tillfällen ha gjort sig skyldig till övergrepp och våld mot andra elever.

Från kommunens sida menar man att man haft kontakt med eleven och dennes föräldrar kring skolsituationen. Innan den veckolånga avstängningen ska eleven ha blivit avstängd under en dag från skolverksamheten efter en incident.

Både eleven och föräldrarna menar att beslutet om avstängning är fattat på felaktiga grunder och inte står i proportion till vad som ska ha hänt i skolan. Föräldrarna medger man att det förekommit olika händelser, men att de i vissa fall ska ha varit förorsakade av att deras barn blivit mobbat. 

Föräldrarna överklagade också beslutet till förvaltningsrätten som granskat kommunens handläggning och nu kommit med sin dom. Rätten konstaterar att avstängningen redan genomförts, men att det finns grund att pröva riktigheten i kommunens beslut.

I sitt beslut säger rätten att kommunen inte gett föräldrarna och eleven möjligheten att yttra sig över avstängningen innan den trädde i kraft. Vidare menar rätten att de händelser som kommunen och skola hänvisar till och som ska ligga till grund för avstängningen är vaga och inte ordentligt utredda. 

Förvaltningsrätten menar därför att beslutet var felaktigt och strider mot skollagen och därför ska upphävas.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!