Jimmy svetsade sig en foodtruck – serverar pendlare

När metallarbetaren Jimmy Åhlander blev varslad från sitt jobb svetsade han sig ett nytt. Nu står han i en renoverad skåpbil och serverar hamburgare till hungriga pendlare i Örbyhus.

Fetthalten i färsen är viktig, Jimmy använder svenskt kött med 22 procent fett.

Fetthalten i färsen är viktig, Jimmy använder svenskt kött med 22 procent fett.

Foto: Maja Olofsson

Tierps kommun2023-01-23 17:00
undefined
"Det är guld att få jobba med någonting som man faktiskt vill göra", säger Jimmy Åhlander.

– Hamburgarnörd vet jag inte om jag skulle kalla mig, säger Jimmy Åhlander som nyligen öppnat luckan på sin foodtruck vid den gamla skidfabriken intill stationen i Örbyhus.

Nörd eller inte – mat har alltid varit en stor passion för den gamla svetsaren som ursprungligen kommer från Uppsala.

– Jag har alltid älskat att laga mat, och har experimenterat mycket med burgare hemma, säger Jimmy.

undefined
"Värmefläkten är min bästa vän nu när det fortfarande är lite kallt ute", säger Jimmy Åhlander.

Men att han omvandlade sin passion till heltidssysselsättning var egentligen mer av ett nödvändigt ont.

– Jag blev varslad och hade mycket fritid, så jag köpte en gammal skåpbil och började bygga om den helt enkelt.

Vid stekplattan är Jimmy säker. Han lägger med ro en boll med färs på den 250 grader varma hällen och smetar ut den så platt som bara möjligt. Sedan väntar han med gott tålamod innan han rör den. Målet är en så krispig och mörkbrun yta på den tunna köttpucken som bara möjligt.

undefined
Den smakrika stekytan som bildas på köttet när den möter den varma stekplattan kallas för malliardreaktionen – en kemisk reaktion som sker mellan kolhydraterna och aminosyrorna i köttet.

– Man ska inte vara rädd. Det går knappt att bränna den. Allt saft i köttet stannar kvar i burgaren också när man gör såhär, stekytan stänger liksom inne den, säger han.

Jimmys särbo, Angelica Laursen, kommer ut från den gamla fabriken. Hon jobbar på Jill C Faulkners företag Spektra som UNT tidigare besökt. Hon sköter även foodtruckens bokföring.

Att Jimmy verkligen vågar låta en stekyta formas på köttet intygar Angelica.

– I början tänkte jag "älskling du bränner maten", säger hon med ett skratt.

undefined
Teddy´s foodtruck är döpt efter Jimmy och Angelicas yngsta son.

– Ytan ger smaken, kanterna ska vara lite krispiga, flikar Jimmy in.

Men den svampbaserade färsen till den veganska hamburgaren är lite känsligare.

– De burgarna måste man vända hela tiden och ha koll på, säger han.

I augusti öppnade Jimmy luckan för första gången, då stod han i centrala Tierp, men framgången var måttlig. Redan efter fyra dagar i Örbyhus har han dock märkt av ett större intresse. Främst när pendlarna kommer hem till stationen på eftermiddagen.

– Som mest kommer kunderna vid middagstid, säger Jimmy.

undefined
Mycket i bilen har Jimmy svetsat ihop själv, bland annat fläktkåpan, men han är inte helt nöjd med bilen ännu. "Utvändigt vill jag göra den lite snyggare", säger han.

Det händer mycket i Örbyhus för tillfället och i framtiden. Planer på en ny skola är i sin linda, nya fastigheter planeras av familjeföretaget Dykaren Fastighets AB och företag som Spektra fortsätter att växa. Det är inte en slump att Teddy´s foodtruck etablerar sig här.

– Det är så spännande att det händer grejer i Örbyhus, säger Angelica Laursen.

undefined
Många av tillbehören, som tillexempel den picklade rödlöken på bild, kan Jimmy förbereda i förväg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!