I september sålde fastighetsägaren Anders Högberg sitt bolag Karlholms Strand AB till Älvkarlebybon Fredrik Eriksson.
– Man behöver inte vara någon Einstein för att räkna ut anledningen. Det beror på att länsstyrelsen är dum i huvudet, säger Anders Högberg när han svarar på frågan om varför han valde att sälja.
UNT har tidigare berättat om de många turerna kring bolaget, och den förorenade deponin på dess fastighet. Sammanfattat har det hela alltid handlat om samma sak – marken vid soptippen måste saneras och rengöras på ett korrekt sätt.
I en tidigare intervju med Arbetarbladet påstår Fredrik Eriksson att han inte kände till det stundande vitet. Det var länsstyrelsen som tilldelade föreläggandet i februari 2022 när bolaget fortfarande var i Högbergs ägo.
Myndighetens förhoppning var då att marken skulle rengöras innan hösten.
– Marken är hundra procent sanerad, punkt slut. Vi har hållit på i sex-sju år och tagit bort 500 000 kubik förorenade massor, säger Anders Högberg
Stora delar av området på Karlholm strand är sanerade menar länsstyrelsen, men resterna som förts bort har förvarats inkorrekt.
Kjersti Wik, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen, konstaterar att deponin ännu inte var sanerad enligt kriterierna när myndigheten senast besökte deponin 14 november.
– Det är en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet och det finns lagkrav som man är skyldig att följa, säger hon.
Enligt föreläggandet kan bolagets ägare behöva betala både ett löpande och ett fast vite. Sammantaget skulle det landa på ett tickande vite på 585 000 kronor varje månad, samt en fast summa på 150 000 kronor.
När UNT ringer upp den nya ägaren Fredrik Eriksson var tanken att ställa frågor om vad planen med marken och bolaget är, samt om han var varse föreläggandet när han köpte bolaget.
Det är en sak jag inte riktigt förstår – den här deponin som har varit omtvistad i några år...
– Vilken deponi?
Det ska väl finnas en deponi på marken där?
– Okej?
Är det ingenting som du känner till?
– Jag har hört någonting om det. Det har jag.
Det ska ju finnas en deponi på den marken, om jag förstår det rätt, som har ett vite på sig. Känner du till den?
– Jo, det gör jag. Men det är ingenting som jag vill prata om.
Jag förstår. Men hur kommer det sig att du köpte...
– Den här affären kommer jag inte diskutera med tidningen, så det är ingen idé, säger Fredrik Eriksson och lägger på luren.
Den tidigare ägaren Anders Högberg menar att han tillsammans med Fredrik Eriksson har diskuterat föreläggandet innan försäljningen.
– Självklart har vi diskuterat det. Han tog över bolaget med den risken som är. Han vet om att man kan bestrida ända tills det hamnar hos kronofogden, men under tiden har han möjligheten att driva in en jävla massa pengar, säger Anders Högberg.
Han menar att bolaget har flera fordringar under utredning riktade mot sig.
– Han har köpt bolaget med fodringar och skulder, säger Anders Högberg.
8 december ansökte länsstyrelsen om att vitet ska utdömas. Hur lång tid det tar innan beslutet blir taget är för tillfället oklart.
– Det är inte vi som är ansvariga för att döma ut vitet, det gör mark- och miljödomstolen, säger Kjersti Wik.