– Det här programmat är på några dagar hundra år gammalt. Jag tror det inte finns så många kvar i dag, säger Carl-Gustav Jonsson.
Han hittade det i sin morfars gamla skrivbord på gården i Fäcklinge utanför Tierp. Det berättar om firandet när Tierp gick från att vara en by till att bli ett köping den 1 januari år 1920.
– Jag tror att det var min mamma som var femton år då som var på firandet.
Att en ort fick statusen av att vara ett köping innebar att den fick speciella rättigheter. Fram till kommunreformen 1971 hade en ort med dessa privilegierar möjligheten att bilda egen kommun med självbestämmanderätt i olika lokala politiska frågor.
Carl-Gustav Jonssons fynd blir extra intressant då Tierps kommun under nästa år firar 100 år som köping med en mängd olika aktiviteter som gatufest, julgransplundring och cykel- och springlopp under 2020.
– När Tierp fick den här statusen så var det ett startskott som innebar att olika samhällsfunktioner började etableras här. Jag har också förstått att många butiker då valde att lämna den dåvarande knytpunkten Gryttjom (ligger en mil söder om Tierp) och etablera sig i Tierp.
Men även järnvägens ankomst till Tierp 1874 har varit viktig för utvecklingen menar Carl-Gustav Jonsson som forskar lite i bygdehistoria.
Kommer du själv att delta i hundraårsfirandet av Tierps köping?
– Vi får se, men just nu mår jag bra och tränar och spelar boule, säger Carl-Gustav Jonsson.