Vill jobba - men möts av oklarheter och tystnad

Under 2018 arbetade Ratsuda Sriwichai och Premsinee Srijans på företaget Syltkrukan i Månkarbo. När de skulle förnya sina arbetstillstånd blev det tystnad och oklara besked från Migrationsverket. Nu är verksamheten hotad.

Monika Sandström (till vänster) driver  företaget Syltkrukan AB i Månkarbo tillsammans med sin son Per Sandström och dennes fru Toy.

Monika Sandström (till vänster) driver företaget Syltkrukan AB i Månkarbo tillsammans med sin son Per Sandström och dennes fru Toy.

Foto: Kjell Sjöberg

Månkarbo2019-04-24 20:30

– Vi vill bara få hjälp att förnya våra arbets- och uppehållstillstånd samt få veta om vi får jobba under ansökningstiden, men det har varit svårt att få några svar av Migrationsverket, säger Premsinee Srijani.

Hennes bild av läget bekräftas av Monika Sandström som driver företaget Syltkrukan AB i Månkarbo tillsammans med sin son Per Sandström och dennes fru Toy.

Innan de båda thailändska kvinnornas tillstånd gick ut lämnade de in nya ansökningar med hjälp av företaget Syltkrukan. Efter att ansökan lämnats in har Monika Sandström haft kontakt med Migrationsverket och frågat hur handläggningen gått.

Svaren hon fått har varit korta och formella och säger i stort sett bara att det är att vänta i sex månader på ett beslut. I ett av svaren från Migrationsverket sägs att de inte får jobba under ansökningstiden.

– Det är jobbigt att inte få göra något. Utan min syster och hennes man så hade vi varken haft pengar eller någonstans att bo, säger Ratsuda Sriwichai.

Tillståndsproblemen har gjort att verksamheten på företaget Syltkrukan påverkats.

– De har fått utbildning samt jobbat hos oss i flera år, i omgångar, i sylteriet och varit en länk mellan företaget och de bärplockare som vi köper bär av. Tanken har också varit att de skulle jobba i vår nystartade restaurang, förklarar Per Sandström.

Enligt honom hotas verksamheten om kvinnorna inte får vara kvar.

– Vi är ett mindre företag där de utgör en viktig del.

Tanken var att de skulle ha en stor öppning under påskhelgen, men den har de fått skjuta på framtiden.

Efter att UNT visat upp fullmakter från kvinnorna så har Migrationsverket kommenterat deras ansökningar.

Till UNT säger Lisa Danling, på Migrationsverkets pressavdelning, efter att ha granskat ärendena, att Ratsuda Sriwichai har rätt att arbeta i väntan på ett nytt beslut efter som hon tidigare haft ett tillstånd på sex månader.

– Vilka besked de och företaget fått av enskilda handläggare kan jag ej svara eftersom det inte framgår av några handlingar i fallet, förklarar Lisa Danling.

Ratsuda har efter Migrationsverkets besked börjat arbeta igen. Premsinee som haft ett tillstånd som varit kortare än sex månader får inte jobba.

– Premsinee Srijan måste avvakta vår handläggning och ett beslut. Innan dess får hon inte arbeta, säger Lisa Danling.

Med en handläggningstid på upp till sex månader kan de få vänta till mitten på juni på ett beslut.

Arbets- och uppehållstillstånd

Migrationsverket ska enligt det regelverk man arbetar efter fatta beslut inom fyra månader i arbetstillståndsärenden. Från verkets sida säger man att man i dag inte klarar den tiden, men att ett arbete inletts för att man ska nå det målet igen. I dag är snittiden 135 dagar när det gäller förlängningar av arbetstillstånd.

I samband med en förlängning granskas villkoren i det arbete man erbjuds så att man precis som tidigare uppfyller alla krav på arbetstillstånd som exempelvis lön och försäkringar.

Den som har haft tillstånd som arbetstagare i sex månader eller mer och ansöker innan tillståndet går ut har rätt att fortsätta arbeta i väntan på beslut i förlängningsansökan.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!