I torsdags kväll rörde ett Facebookinlägg upp starka känslor bland invånarna i Österbybruk. Inlägget var skrivet av Andreas Rydåker i Finnskogen som berättade att någon eller några stenat två änder till döds på en skola i Österbybruk.
Men varför gör människor så här och vad är motivet?
Frågan går till Pär-Anders Granhag, professor i rättspsykologi vid Göteborgs universitet.
Han ger några tänkbara förklaringar till den här typen av händelser.
– Om det är barn eller tonåringar som ligger bakom kan förklaringen vara att man har hetsat varandra till att plåga änderna och så har det spårat ur. Bristfällig empatisk förmåga i kombination med grupptryck kan ha lett fram till en sadistisk handling, säger Pär-Anders Granhag.
På UNT:s Facebooksida finns ett fåtal personer som har tonat ner händelsen och menar att så här har unga betett sig i alla tider.
"Det är jättehemskt men jag minns själv från min skoltid på 90-talet att killar sköt på måsar med luftgevär", skriver en läsare.
Pär-Anders Granhag tycker inte att man ska dra för stora växlar på att den eller de som ligger bakom djurplågeriet har en psykisk störning om det är ett isolerat fall.
Men är det fråga om upprepade tillfällen och särskilt ju äldre upp i åldrarna man kommer, så rör det sig otvetydigt om en psykisk störning där personen vill uppnå en känsla av makt och känna njutning av att se ett djur plågas, hävdar han.
Är det en vuxen som står bakom djurplågeriet har han eller hon troligtvis utfört handlingen ensam. Ofta har de här personerna antisociala personlighetsstörningar eller lider av psykopati, menar Granhag.
LÄS MER: Psykologiprofessor: "Därför plågar man djur"
Oavsett om det är en isolerad händelse eller inte, har den eller de som står bakom djurplågeriet haft en vilja att visa upp vad man gjort, enligt Pär- Anders Granhag.
– Änderna låg ju där på skolgården, de har inte gömts undan. Och det betyder att man vill få andras reaktioner. Man vill att andra ska veta vad man gjort och är intresserad av vad man får för reaktioner, säger Pär-Anders Granhag.