Väggmålningen som både tar plats och syns

Röken från ett bolmande tåg pryder väggen på ett bostadshus i Örbyhus. Konstnären bakom verket är Viktor Rosdahl.

8 oktober 2018 17:00

Den stora väggmålningen ingår som en del i den satsning som fastighetsägaren Tierpsbyggen gör på att renovera den aktuella 1960-tals fastigheten som ligger på Skolvägen i Örbyhus.

Den som fått uppdraget att skapa en stor målning, på det som är husets nordöstra fasad, är den Helsingborgsbaserade konstnären Viktor Rosdahl.

Innan Viktor Rosdahl kom fram till att det var ett bolmande ånglok som han ville måla så studerade han Örbyhus historia och pratade med människor som bor i huset och på orten. Bland annat hölls ett möte på ortens bibliotek där det gick att komma med förslag på vad han skulle målas på husväggen.

– Det var inte självklart till en början att jag skulle måla ett bolmande tåg. Det fanns mängder med förslag, bland annat att jag skulle illustrera olika delar av det gamla brukssamhället, men efter att ha läst om bygdens intressanta historia så insåg jag att tåget haft stor betydelse för Örbyhus - både nu och då, säger Viktor Rosdahl.

Enligt Louise Magnusson, kultursekreterare i Tierps kommun, så finns det både ett djup och en bredd i målningen.

– Tar man sig lite tid och granskar väggmålningen lite så visar den mera än bara ett bolmande ånglok, menar Louise Magnusson.

Målningen både tar plats och syns över stora delar av Örbyhus samhälle.

– Tanken var att måla något som är tidslöst och står sig under lång tid och som lyfter upp platsen, säger Viktor Rosdahl.

Viktor Rosdahl är 38 år och utbildad vid både Konsthögskolan i Malmö och Konsthögskolan i Stockholm. Hans konstverk ha ibland annat visats på Moderna museet i Stockholm, Bollnäs konsthall och Ljungbergsmuseet i Ljungby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg