"Tierp - en av Sveriges fulaste orter"

Tierp är en av Sveriges fulaste orter, åtminstone om man får tro Jesper Levén och Magnus Eriksson, som står bakom hemsidan detsannasverige.com.
27 augusti 2007 18:02
Sedan 2005 har de åkt runt i orter i landet och tagit bilder på fula orter.
Sverige beskrivs ofta som ett vackert och inbjudande land. Röda stugor med vita knutar och glittrande vatten.
Men bilden är felaktig.
Det menar Jesper Levén och Magnus Eriksson som står bakom hemsidan detsannasverige.com. Och de skjuter i synnerhet in sig på Tierp, som de båda fick av ångest av när de var på besök förra sommaren. På måndagsmorgonen framträdde de i SVT:s Gomorron Sverige. När UNT når Jesper Levén är han på väg till en fotbollsträning hemma i Örebro.
- Det var ganska öde i staden. Det var under semestertiden i augusti. Det var lördag och fint väder, men det var helt öde. Nu hängdes Tierp ganska ordentligt i SVT, men det märks att urbaniseringen har slagit hårt mot många små orter i Sverige, säger Jesper Levén.
- Men det handlar inte om att hänga ut en enskild ort. Örebro är inte bättre och inte Uppsala heller och Ödeshög var inte särskilt fint heller, säger han.

Idén till hemsidan kläckte de i Torshälla 2005. Då hade sedan de 2000 åkt runt i landet och fotat orter.
- Vi ger bara varje ställe en timme, folk tror att vi jagar bilder, men det gör vi inte. Vi försöker fånga miljöer och stämningar. Vi fotar orter där folk lever och verkar och inga ödelagda platser, säger han.
Intresset för nedgångna och slitna byggnader väcktes i samband med att Magnus Eriksson skulle spela in en film i Örebro 1997.
De försöker uppdatera hemsidan med bilder varje dag och målsättningen att ständigt presentera nyheter. Folk e-postar även in bilder till dem.
- Efter sändningen i SVT har det rasslat till i mejlboxen, säger Jesper Levén.
Hittills har de täckt in 89 orter från Luleå i norr till Ystad i söder, men bilderna kommer i första hand från Uppland, Södermanland, Östergötland och Småland.
DISKUTERA
Håller du med? Är Tierp fult? Kommentera artikeln nedan!
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Söderlund