Stort oljeutsläpp utanför Stora Enso

Kustbevakningen tror att det är mer olja som släppts ut än vad som tidigare rapporterats.

1 november 2018 15:56

Larmet kom klockan 15.39 på torsdagseftermiddagen. Enligt polisen ska ett ton olja ha läckt ut.

– Det handlar om en större mängd tallolja som läckt ut i hamnområdet utanför anläggningen, säger Emma Axelsson, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Tallolja är en biprodukt från tillverkningen av pappersmassa och är inte farligt enligt Emma Axelsson. Men däremot kladdigt.

Under eftermiddagen arbetar räddningstjänst tillsammans med Stora Enso för att begränsa spridningen.

– Vår styrka i Skutskär är på plats och hjälper till. Vi räknar med att det kommer ta åtminstone ett par timmar för att få kontroll på spridningen, sa Emma Axelsson vid 16-tiden.

Vid 18-tiden meddelade polisen att man varit på plats och att man nu kommer skriva en anmälan om miljöbrott. Läckaget ska ha kommit från en värmeväxlare.

Daniel Åström, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, meddelade vid 19.20 att arbetet pågick för fullt.

– Det har läckt ut olja även i havet. Vi från räddningstjänsten håller just nu på att lägga läns vid hamnutloppet, en slags barriär för att det inte ska komma ut ännu mer i havet.

Hur mycket olja som läckt ut i havsvattnet är i nuläget oklart. Men Kustbevakningen kallades till platsen.

– De är inkallade för att räddningstjänsten ansvarar för kommunalt vatten, men havet räknas som statligt vatten och där har de ansvaret för saneringen. Men det handlar såklart om att vi samarbetar, säger Daniel Åström.

– Vi har ett långt jobb framför oss. Men om man ser till det akuta läget för att förhindra att mer olja läcker ut i havet så bör det klaras av under kvällen och natten.

Strax innan kl 22 uppgav Gästrike räddningstjänst att stora mängder tallolja misstänktes ha nått havet. Kustbevakningen var då på plats och arbetade för fullt.

Ett ton olja motsvarar ungefär 1 150 liter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg