Snö är bra för affärerna

Snö och minusgrader är bra – tycker Pelle Melin, ägare av Melins Cykel & Sport i Tierp. ”Efter de senaste svajiga vintrarna är snön mycket välkommen, allt blir roligare då” säger han.

27 januari 2019 08:00

Medan vissa är glada över att slippa skrapa bilrutor och skotta garageuppfarter, finns det andra som välkomnar senaste veckornas snö och minusgrader. Bland de sistnämnda tillhör utan tvekan Pelle Melin, ägare till företaget.

– Med snön och kylan kommer också kunderna, och som motionsidrottare tycker jag förstås också om snön, säger familjeföretagaren som driver sportbutiken i andra generationen tillsammans med hustrun Kicki Lundin.

Företaget, som grundades av Pelles pappa Torgny Melin 1947, har flyttat runt en del genom åren - men landade i nyrenoverade butikslokaler på 670 kvadratmeter på Bäggebygatan så sent som i november i fjol.

– Invigningen av de nya lokalerna innebar en riktig nystart för oss. Det är lättarbetat, ljust och fräscht och med hela sortimentet under ett tak, fortsätter Pelle Melin.

I arbetsstyrkan i sportbutiken består av tre personer, däribland svärsonen Daniel Andersson, som jobbat i familjeföretaget sedan 2016, då han lämnade byggbranschen bakom sig.

– Det här är mitt drömyrke! Jag har alltid idrottat, och att få syssla med sin hobby på heltid känns lyxigt, säger Daniel Andersson som själv bland annat ägnar sig åt cykling på fritiden.

Genom åren har företaget, som 2004 knoppade av med ytterligare en sportbutik i Östhammar med två anställda, både satsat på bredd och spets, där framför allt utvecklingen av cykel- längdskidsortimentet sticker ut.

– Försäljningen av landsvägs- och MTB-cyklar har gått spikrakt uppåt de senaste åren, liksom försäljningen av elcyklar. Vi vill konkurrera med kunnande och service, där vår butiksverkstad är en viktig del, tillägger Pelle Melin.

Där huserar Bengt-Göran Grip, som för övrigt är släkt med skidprofilen Rikard Grip.

– En del erfarenhet har jag förstås samlat på mig, det gäller bland annat renoveringar av tekniska detaljer på cyklar, berättar ”Gripen” som efter 20 år i branschen är ett aktat namn i cykel- och skidkretsar.

En av utmaningarna i branschen är att hänga med kunskapsmässigt.

– Det gör vi genom att delta i utbildningar, mässor och kurser. Personlig service och genuint kunnande är viktigt i konkurrensen från näthandel och sportvaruhus, säger Pelle Melin.

Vad driver dig?

– Framför allt kärleken till sport – och viljan att förmedla den till andra, säger sportfantasten Pelle Melin som själv både åker Vasaloppet och Vätternrundan.

Vilka är visionerna?

– Framför allt att fortsätta växa i takt med att Tierp växer.

Fakta

Har servat sportande i 72 år:

Historien om Melins Cykel & Sport inleddes 1947 då Torgny Melin köpte cykelverkstaden på Grevegatan i Tierp och utvecklade den till sportbutik.

Efter en brand några år senare gick flytten till Stenborgsvägen, vidare till Stationsgatan och sedan till Brädgårdsvägen.

1987 övertogs rörelsen av sonen Pelle Melin.

Efter ytterligare en brand 2016 flyttade butiken återigen till ­Grevegatan.

I november 2018 nyinvigdes Melins Cykel & Sport i nyrenoverade lokaler på Bäggebygatan.

Sedan 2004 driver ­företaget ytterligare en sportbutik i Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson