I projektet NOS får hundägarna utbildning, tips och råd på hur de kan spana och bli mer uppmärksamma på att upptäcka pågående eller förberedelse till brott.
Polisen i Uppsala län genomför under våren träffar med hundägare på varje brukshundsklubb i Tierps, Älvkarleby och Östhammars kommuner. På träffarna får hundägarna grundläggande information om vad som kan vara intressant i det brottsförebyggande arbetet.
Norra Uppland var med på mötet på Skutskärs Brukshundsklubb. Intresset var stort. Brukshundsklubben lokal var fylld till bristningsgränsen av omkring ett 40-tal hundägare.
Ett par som tagit sig till träffen var Maria Nilsson och Claes Wallin från Örbyhus. De har tre lapphundar och är som de allra flesta andra hundägare ute med sina hundar i tid och otid, i rusk, regn och solsken, ja i alla väder och gör sina hundpromenader.
Varför kom ni till träffen?
– Vi läste om projektet i tidningen och att polisen skulle ha en träff här i kväll. Vi går alltid samma rundor med våra lapphundar och kan området perfekt. Vi håller på mycket med spårning och lapphunden har skallet i sig, så därför tränar vi skall. Så vi kom hit för att få mer kunskap om hur vi ska agera om vi upptäcker brott under våra hundpromenader, vad vi ska tänka på och titta efter, säger Maria.
Har ni upptäckt att brott varit i görningen under era hundpromenader?
– Ja, en gång såg vi ett inbrottsförsök i en villa. Då fick vi igång hundarna att skälla. Tack vare det flydde tjuvarna, berättar Claes.
Utbildningskvällen i Skutskärs Brukshundsklubb leddes av Agnetha Degerstedt och Jörgen Wilestedt. Agnetha är områdespolis i Östhammars kommun och ansvarig för NOS-projektet i Norduppland. Jörgen är områdespolis i Älvkarleby kommun.
– Hundägarnas ögon och öron, hundarnas sinnen, är värdefulla i att upptäcka och förebygga brott. Med projektet NOS vill vi få hundägarna ännu mer uppmärksamma och kunniga på att upptäcka och anmäla brott. Hundägarna är experter på sina områden där de gör sina hundpromenader, de vet vilka som bor där och ser lättare än andra avvikande saker som kan ha med brott att göra. Redan i dag får vi in rapporter från hundägare om misstänkta eller pågående brott. Vi vill avdramatisera det här med att ringa polisen och vill gärna att de hör av sig ännu mera, säger Jörgen.
Utbildningen ger hundägare kunskap om exempelvis hur man upptäcker förberedelser till inbrott, vad som ska observeras vid misstanke om brott och hur polisen bäst kontaktas.
Agnetha Degerstedt har själv en schäfertik och är ute på hundpromenader.
– Många hundägare njuter av naturen och fågelsången vid sina promenader, det är värt att vara uppmärksam, även när hunden stannar upp, nosar och gräver. Vid en hundpromenad upptäckte jag en död människa, det visade sig vara ett mord. Visst, som polis har jag mycket gratis när det gäller vad man ska tänka på, säger Agnetha som gav hundägarna många tips. Några var:
Ge ett signalement på den brottsmisstänkte. Var uppmärksam på fordon som inte hör hemma i området. Ta registreringsnumret, både fram och bak! Visar främmande personer som är i området på ett avvikande beteende?
Pågående brott rapporteras till 112, tips till 11414, man kan också gå in på polisens hemsida och fylla i ett formulär.
Tierps brukshundklubb får besök den 15 maj och Heby brukshundklubb den 16 maj.