Skjuten varg kom från Gnesta

Den varg som sköts i Tierp förra veckan kommer från Sjundareviret i Gnestatrakten utanför Södertälje. Det visar den DNA-analys som Sveriges Lantbruksuniversitet gjort.

6 februari 2019 13:53

På onsdagen kom resultatet av DNA-analysen av vargen som gjorts på Grimsö Forskningsstation, som är en del av Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Vargen kommer från Sjundareviret utanför Gnesta, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Sebastian Olofsson förklarar för UNT att vargen är känd av länsstyrelsen sedan tidigare då den rört sig i Uppland sedan i början på december 2018.

– Vi har också hittat spillning efter den i Ramstalund, väster om Uppsala den femte december förra året, som vi analyserat, säger Sebastian Olofsson.

LÄS MERA: Polis utreds för vargskjutning

Sjundareviret ligger utanför Gnesta i Sörmland och övervakas och följs av länsstyrelsen i Stockholms län.

Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län, har följt vargarna i Sjundareviret sedan det etablerades 2015.

Enligt honom finns det i dag åtminstone två vargar som man hittat spillning och revirmarkeringar efter i Sjundareviret - en tik och ytterligare en okänd varg. Han utesluter inte att det kan finnas ytterligare vargar i området.

Både Tobias Hjortstråle och Sebastian Olofsson är ganska säkra på att den varg som sköts i Tierp och nu DNA-testats föddes våren 2017 i Sjundareviret.

LÄS MERA: Oro i Tierp efter vargskjutningen

Den första observationen av vargen gjorde i december 2017 i Gnestatrakten då man hittade spillning efter den. Totalt finns 22 olika observationer av vargen registrerade i Naturvårdsverkets databas för tovdjur - Rovbase.

– Alla observationer har gjorts i Gnesta-området fram till februari 2018. Därefter saknas observationer fram till december 2018 då observerades i Ramstalund och sedan i Tierp, förklarar Sebastian Olofsson.

Sebastian Olofsson förklarar att både vargens pappa och mamma är födda och uppväxta i Sjundareviret av ett vargpar som vandrade dit från Sandsjö- respektive Forshagareviren i Värmland.

LÄS MERA: Vargen i Tierp var magrare än normalt

Vad kan man säga om vargens genetiska betydelse för vargpopulationen i stort?

– Det är inte en varg som är extremt genetiskt värdefull för den framtida vargstammen. Inte heller vargens föräldrar är det, men det betyder inte att de är oviktiga på något sätt. Tittar man på den så kallade inavelskoefficienten för varg så ligger den här vargen någonstans i mitten bland alla kända vargar, menar Tobias Hjortstråle.

Vargen sköts förra tisdagen vid den gamla banvallen i Tierps utkant efter beslut av ett polisbefäl i Uppsala som bedömde att den utgjorde en fara för allmänheten.

LÄS MERA: "Det är något som lockar"

Vargen i Tierp

Förra tisdagens sköts vargen efter beslut av polisen enligt paragraf 9 i jaktlagen då den ansågs utgöra en fara för allmänheten.

Vargen har obducerats av SVA som konstaterade att den hade benskador samt ihopläkta skador på revbenen. Inga av skadorna var lvishotande.

Vargen har nu DNA-testats och visar sig komma från Sjundareviret i Gnesta.

En förundersökning om grovt jaktbrott har inletts av åklagare mot det polisbefäl som fattade beslut om avlivningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa