Skadad masugns öde oklart

Masugnen i Tobo är i så dåligt skick efter fjolårets brand att ett stort område vid den spärrats av på grund av säkerhetsskäl. Vad som kommer att ske med masugnen i framtiden är oklart, enligt Tierps kommun.

Den byggnad som låg i anslutning till masugnen eldhärjades rejält och fick senare rivas.

Den byggnad som låg i anslutning till masugnen eldhärjades rejält och fick senare rivas.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2019-07-10 12:00

– Byggnaden, men framförallt skorstenen, är i så dåligt skick att vi inte vet om den klarar av ett oväder utan att den rasar samman, säger Julia Cederstrand, samhällsplanerare för trafik och infrastruktur på Tierps kommun.

Det var efter en inspektion av Tierps kommun och fastighetsförvaltaren Tierpsbyggen som beslutet fattades att ett område runt masugnen samt ett vägavsnitt på 200 meter skulle spärras av.

– Då skorstenen är ganska hög så måste vi ta till ordentligt med utrymme och yta när det gäller avspärrningen för att inga människor ska skadas vid ett ras, säger Julia Cederstrand.

Förra sommaren eldhärjades delar av masugnen och flera anslutande byggnader, där ett industriföretag hade sin verksamhet. Enligt polisen misstänktes branden vara anlagd.

– Vi har gjort en nulägesanalys av byggnaden och kunnat konstatera att den är i dåligt skick efter branden och därför vidtagit de här åtgärderna, säger Julia Cederstrand.

LÄS MERA: Allt förstördes i branden

Avspärrningen gäller tills vidare. Nästa steg blir nu samtal mellan Tierps kommun och länsstyrelsen i Uppsala när det gäller masugnens framtid. Tidigare har kommunens besked varit att masugnen ska bevaras.

Men exakt vad som kommer att hända med masugnen nu kan inte Julia Cederstrand säga.

– Då masugnen har en kulturhistorisk märkning i detaljplanen så måste vi samtala och ha klartecken från länsstyrelsen innan vi gör någonting med den, säger Julia Cederstrand.

Hon förklarar också att kommunen ställt frågan till länsstyrelsen angående rivning, men även ansökt om ett ekonomiskt stöd för att renovera den.

LÄS MERA: Misstankar om mordbrand

Från länsstyrelsen är budskapet tydligt.

– Länsstyrelsens uppfattning är att masugnen och bruksmiljön ska bevaras, förklarar Henrik Gartz, bebyggelseantikvarie på länsstyrelsen i Uppsala.

Enligt Henrik Gartz är masugnen viktig för Tobos utseende. Den utgör också en värdefull del av det kulturhistoriska arvet.

– Masugnen med sin skorsten skapar också en suggestiv miljö med ett enormt upplevelsevärde för en besökare i Tobo, menar Henrik Gartz.

Henrik Gartz delar Tierps kommun bedömning när det gäller masugnens status och bristerna måste åtgärdas.

– Ansvaret att åtgärda brister på masugnen ligger på Tierps kommun som fastighetsägare. Från länsstyrelsens sida övervakar vi att de åtgärder som kommunen vill göra följer miljöbalken, säger Henrik Gartz.

Tobo bruk

År 1643 köpte Louis De Geer markområdet Toboda av försvarsmakten och anlade Tobo bruk.

Brukets masugn har använts till tackjärnstillverkning under flera århundraden. Under vissa perioder svarade Tobo bruk för en stor del av det tackjärns­behov som de norduppländska bruken hade. Driften vid masugnen upphörde 1920.

År 1937 köpte Monark bruket och förlade tillverkning av sportartiklar, radio- och tv-apparater till orten.

När Monark lade ner köpte Munters delar av industriområdet i början på 1970-talet. I dag arbetar cirka 200 personer med produktion av bland annat avfuktnings- och befuktningsaggregat på Munters.

Källa: Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om