Samförstånd och träta i Älvkarleby

Flera vallöften, en del samförstånd över partigränserna men tisdagens valdebatt med lokalpolitiker i Älvkarleby kommun bjöd även på lite politisk träta.

14 augusti 2018 21:00

I debatten som arrangerades av Sverige Radio - Radio Uppland deltog Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kommunens väl som samtliga sitter i kommunfullmäktige i Älvkarleby liksom Liberalerna och Kristdemokraterna som kandiderar för platser i kommunfullmäktige.

Debatten byggde på frågor från allmänheten.

När det kom till skolfrågan så uttryckte Moderaternas Roger Petrini farhågor över att så många gick ut högstadiet utan godkända betyg.

– Vi har välutbildade lärare, men ändå är det 44 procent av eleverna som går ut utan att ha godkända betyg. Det är en signal att vi behöver se över ledning och styrning av skolan, menade Roger Petrini.

Hans uppfattning delades av företrädare för övriga partier som också menade att det behövdes mera resurser när det gäller skolhälsa och stödåtgärder till elever med dyslexi.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Larsson, som styr i kommunen, levererade ett vallöfte när skolan diskuterades.

– Lärarna måste få lägga all kraft och tid på att undervisa elever. Därför vill vi nu förstärka skolan med ny personal som kan avlasta lärarna med en del administrativa uppgifter, sa Marie Larsson.

Under debatten lyftes även kommunens arbetslöshet på 9,7 procent upp samt att Älvkarleby tappat rejält och rankas på plats 246 av 290 i den senaste mätningen om näringsklimatet hos organisationen Svenskt Näringsliv. Även på de här områdena fanns en samsyn bland partierna om behovet av ytterligare insatser.

– Det här är inte godkänt, men vi har en näringslivsavdelning som är medveten om problemet och jobbar med de här frågorna, sa miljöpartisten Hans Wennberg, vars parti ingår i den politiska majoritet som styr i kommunen.

Centerpartisten Clarrie Leim förklarade att om hennes parti hamnade i maktställning så skulle det bli en ökad satsning på turismsektorn.

– Vi tror att flera turistkontor i kommunen liksom en ökad marknadsföring av turismsektorn kan leda till att den växer och genererar ytterligare arbetstillfällen i kommunen.

Om det fanns samförstånd i flera frågor så var det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Larsson inte överens med liberalernas Ann-Charlotte Ågren och Håkan Forssell från Kommunens väl i frågan om behovet av en simhall.

– Välfärd kostar pengar i dagsläget gör kommunen sin största investering någonsin med bygget vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär. Det är den satsningen vi ska göra, sa Marie Larsson.

Kommunalrådet frågade också Ann-Charlotte Ågren och Håkan Forssell hur finansieringen av en ny simhall såg ut.

– Man skulle kunna tänka sig en samverkan med privata aktörer när det gällde olika verksamheter i hallen, sa liberalernas Ann-Charlotte Ågren.

Älvkarleby

Älvkarlebys fullmäktige har totalt 31 mandat som är fördelade på Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kommunens väl.

Kommunen styrs av en politisk majoritet som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Dessa tre partier har tillsammans 16 av de 31 mandaten.

Källa: Älvkarleby kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa