Rustar för countryfest

Efter tre år med countryfestivalen Pickadoll på Laxön flyttas spelplatsen i sommar till familjen Nyströms Gård i Tegelbruket, Älvkarleby.

18 juni 2017 12:00

Här kan Pickadoll ­knappast få en bättre inramning. För här på Nyströms Gård andas allt western, indianer och country.

Den här dagen sipprar countrymusik ut ur högtalarna från entrén i bostads­huset i den lantliga och rofyllda miljön. Det gör det alltid.

I hagarna runt villan gör familjen Nyströms hästar landskapet mer levande och Magdalena Nyström tar ett grepp om kaffekannan och dukar upp på trädgårdsbordet. Magdalena är dotter till Kent och Anna-Karin Nyström, som byggt upp familjeföretaget, där även parets söner Christoffer och Alexander finns med.

– När Micke Finell som arrangerar Pickadoll undrade om festivalen kunde flyttas hit tvekade vi inte att säga ja. Vi samarbetar med Micke sedan tidigare i år med musik­evenemang i Ladan, det gamla stallet i Älvkarleö som vi äger. Och sedan countryfestivalen lagts ner i Furuvik efter 35 år är vi taggade att satsa allt för att skapa en countryfestival utöver det vanliga, säger Kent Nyström när han slår sig ner i trädgårdsgruppen.

En countryfestival utöver det vanliga; det innebär att Nyströms Gård förvandlas och hägnas in till rena rama western med all möjlig rekvisita och dekor som är relaterade till western och indiankulturen, samtidigt som artister i det närmaste non-stop spelar country på den specialbyggda scenen vid sidan av hästar som går omkring i hagarna. Som soptunnor kommer exempelvis trätunnor i westernstil att användas

– Pickadoll pågår under fem dagar. Vi tar emot husvagnar, husbilar och tältare som får möjlighet att campa här under festivaldagarna. Läget här i Tegelbruket är perfekt. Vi ligger alldeles intill väg 76, fortsätter Kent.

Få kan det här med att bygga upp westernmiljöer bättre än Kent Nyström. Redan som sjuåring väcktes intresset för indianer och western. Själv var han med om att bygga upp westernstaden High Chaparral i Småland med salooner, montrar och rekvisita för närmare 30 år sedan.

Han har byggt indianbyar och små westernstäder lite överallt i Europa, gjort dekorer, rekvisita och hantverk i vitt skilda sammanhang, inte minst till krogar, artister, museer och inom filmbranschen.

Roger Pontares indianrekvisita är han också upphovsman till.

Fortfarande får han uppdrag från High Chaparral och Roger Pontare. För några veckor sedan gick två stora lass med dekorer och rekvisita till High Chaparral och snart ska Roger Pontares nya rekvisita levereras.

När familjen Nyström för några år sedan köpte huset i Skutskär där restaurang Tre små rum ligger inredde de krogens rum med vilda västerninredning. Ett stort jobb var att inreda och bygga upp westernmiljöer i det nya jätte­projektet i Fittja. Det är ett av Europas största nöjes­center med salooner, shower, gokart, bowling och plats för barnkalas samtidigt.

Micke Finell tackar och tar emot; westernrekvisita och westernmiljö på Nyströms Gård under countryfestivalen sitter som en smäck. Det blir massor med country­musik, god mat och marknadsdagar där hantverk av western- och indianföremål visas.

– Vi hoppas countryfestivalen blir kvar här och att vi kan utveckla den. Men jag vågar mig inte på en gissning om hur mycket folk som kommer, säger Kent Nyström och visar runt, inne i stora bostadshuset och utomhus på gården.

Här finns all nödvändig rekvisita. Kläder av hjortskinn, spjut, tomahawker, gevär, stridsklubbor, pilar och pilbågar, huvudbonader, lansar, och sköldar av råhud. Horn, tänder och klor och mycket annat. Indianinfluerade smycken är designade av Magdalena Nyström.

– Drömmen är att vi kan öppna ett museum och ett stort galleri av allt det vi har, säger Magdalena och Kent nickar instämmande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!