Ovanligt instrument åter hemma i Hållnäs

För 14 år sedan lånade Hållnäs hembygdsförening ut ett gammalt ovanligt instrument, ett klavikord, till Göteborg för undersökning. På annandag påsk återkom det till den lilla orten vid nordupplandskusten - tillsammans med en identisk kopia och en ritning på hur den byggts.

Thure Ögren, Ola Bengtson och Nore Karlsson vid klavikorden - originalet från 1752 och kopian gjord i Göteborg i fjol.

Thure Ögren, Ola Bengtson och Nore Karlsson vid klavikorden - originalet från 1752 och kopian gjord i Göteborg i fjol.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2008-03-25 17:44
Klavikord är ett medeltida tangentinstrument med spröd klang som framför allt användes i kyrkor som saknade orgel. I Hållnäs förekom det till i mitten på 1800-talet.
Hundra år senare, på 1950-talet, återfanns det på vinden hos familjen Kastberg, en anrik klockarsläkt i orten. Det överlämnades till hembygdsföreningen.

Musikhögskolan fastställde att det rörde sig om ett tämligen unikt original tillverkat på 1700-talet av en Anders Wåhlström.
- Wåhlström föddes i Västervåla i Västmanland. År 1735 flyttade han till Snatrabodarna och var klockare och organist i Karlholm kyrka (Västland) mellan 1737 fram till sin död år 1770, berättar Ola Bengtson, född i Hållnäs men sedan många år bosatt i Stockholm.
Det var han som transporterade det dyrbara instrumentet åter till hembygden. Ola Bengtson har forskat i Hållnäs musikhistoria och han känner till mycket om klavikordet.

Men varför det hittades på Kastbergs vind?
- Kastberg och Wåhlström var kolleger i grannförsamlingarna. Kastberg var klockare i Karlholm från 1753. Troligen överlämnades instrumentet till den yngre Kastberg när Wåhlström slutade i sin tjänst.
Musikskolan i Stockholm hävdade efter sin examination av instrumentet att det hade tillverkats av Anders Wåhlström år 1732. Det ansågs som unikt i sitt slag. År 1985, Musikens År, förekom det på ett två kronors frimärke.

Men undersökningarna vid institutionen för musikvetenskap vid Göteborgs universitet, som alltså haft det för noggrant studium sedan år 1994, har en delvis annan åsikt:
- Ja, de har kunnat visa att det rör sig av en feltolkning, en femma hade blivit till en trea i Stockholm. Det tillverkades alltså 1752, säger Ola Bengtson.
Man ville gärna behålla instrumentet i Göteborg, men det var en gång skänkt som gåva till hembygdsföreningen i Hållnäs och i fjol bestämde sig styrelsen för att kalla hem det:
- Det känns väldigt bra att ha klavikordet tillbaka här där det hör hemma, säger Thure Ögren, mångårig ordförande i hembygdsföreningen som på annandagen även avhöll sitt 78: e årsmöte.

År 1850 fick kyrkan i Karlholm en begagnad från Ockelbo. Den fungerade dock ganska dåligt. Tio år senare kostade baron De Geer på en ny orgel. Klavikordet behövdes inte längre.
Kastberg tog omsider hand om det och hundra år senare hittades det alltså, välbevarat.
Kopian kommer att förvaras av hembygdsföreningen, men originalet blir troligen utställt i en monter i Lövstabruk i samarbete med Lövsta bygderåd.
- Underhandlingar pågår, enligt Thure Ögren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om