– Vi inväntar det politiska beslutet innan vi gör något förändringsarbete med crosshallen, säger Roger Kjetselberg, vd för Tierpsbyggen som äger crosshallen.
Enligt Roger Kjetselberg har det kommunala bolaget dock fått en förfrågan från Högbergsskolan om det är möjligt att göra om crosshallen till en stor lektionssal för fordonsprogrammet.
– Det krävs en del mindre åtgärder för att bygga om crosshallen så att den kan användas i undervisningen på fordonsprogrammet, säger Roger Kjetselberg, som tror att det kommer ett politiskt besked om crosshallens framtid efter kommunfullmäktigemötet den 18 december.
Idén att bygga om crosshallen till en ny skola är inte aktuell i dagsläget.
– Den möjligheten finns inte eftersom den kommunala detaljplanen inte medger skolverksamhet i Siggbo där crosshallen ligger, säger Roger Kjetselberg.
Parallellt med den nya politiska ledningens (C, M, L, KD och MP) beslut om att lägga ned crossprofilen och använda hallen för något annat än crossåkning så pågår en juridisk tvist med MX-hallen AB som kommunen köpte hallen av. Tvisten handlar om ett markarbetesavtal där företaget stämt kommunen på drygt 1,2 miljoner kronor.
– Vi förbereder ett svar på deras stämningsansökan till tingsrätten, säger Roger Kjetselberg.
Nedläggningen av crossprofilen innebär en besparing för 2019 på 1,5 miljoner kronor för Tierps kommun. Att crossprofilen försvinner innebär troligen att ett stort antal elever, från andra kommuner, som valt Högbergsskolan kommer att sluta och flytta hem.
Det innebär att kommunen kommer att stå med ett stort antal tomma enrumslägenheter på elevhemmet Högbergsparken. I dagsläget är 15 av 44 lägenheter uthyrda.
– Med den bostadsbrist som vi har i Tierps kommun måste dessa lägenheter göras tillgängliga och hyras ut till allmänheten, säger Sara Sjödal (C), kommunalråd.
Arbetet med att hyra ut lägenheterna kommer att hamna på Tierpsbyggen. Lägenheterna som mäter 30 kvadratmeter kommer att hyras ut för 4 500 kronor i månaden.
– Högbergsparken är nybyggd så lägenheterna kommer att hyras ut på det sätt som de är utformade i dag, förklarar Roger Kjetselberg.