Om oljeutsläppet: "Är som knäck"

Det är fortfarande oklart exakt hur mycket beckolja som läckt ut i havsvattnet utanför Skutskär. Kustbevakningens arbete fortsätter under fredagen.

2 november 2018 04:57

På fredagsmorgonen meddelar Kustbevakningen att arbetet med att sanera den beckolja som läckt ut utanför Stora Enso i Skutskär pågår för fullt. Två av Kustbevakningens saneringsbåtar jobbar just nu i vattnet utanför företagets fabrik och ett flygplan är på väg för att bedöma omfattningen av utsläppet.

- Uppgifterna om att det släppts ut omkring 1 000 liter beckolja stämmer inte. Det rör sig sannolikt om större volymer, säger Mattias Hansson, vakthavande på Kustbevakningen.

Inledningsvis hette det att det var tallolja som läckt ut, men på fredagsförmiddagen uppger Maria Knuts, informatör på Stora Enso, att det rör sig om beckolja.

- Det är en fossilolja som liksom talloljan är kletig. Beckoljan kan vara farlig för djur och sjöliv, säger Maria Knuts.

Vid tvåtiden natten till fredagen avbröt Kustbevakningen arbetet med att sanera efter oljeutsläppet utanför Stora Enso i Skutskär.

Läs mer här: Stort oljeutsläpp utanför Stora Enso

– Oljan har klumpat ihop sig och den är jättekladdig, det är som knäck ungefär. Det gör att den är svår att ta upp, säger Martina Söderberg, ledningscentralsbefäl vid Kustbevakningen.

Omfattningen av utsläppet i havet är ännu oklar.

– När vi var på plats under kvällen var det redan mörkt och sedan blev det dimma så vi har inte kunnat bilda oss någon uppfattning, säger Martina Söderberg.

Under natten har Kustbevakningen haft en så kallad strandbekämpare med fem man ombord på plats som har deltagit i saneringsarbetet. Ytterligare en strandbekämpare ska tas i bruk under fredagsmorgonen.

– Det är som en liten plåtbåt med borstband på. De stora fartygen kräver ett visst djupgående, vi bedömde att det kan vara bra att ha en till sådan här liten båt på plats som tar sig in på grunt vatten, säger Martina Söderberg.

Vid lunchtid på fredagen beräknas även ett flyg från Kustbevakningen vara i luften för att bedöma omfattningen av utsläppet.

Samarbetet med Gästrike räddningstjänst, som har ansvaret för det kommunala vattnet i hamnområdet, fortsätter.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén/Kjell Sjöberg/Lise-Lott Brenklert