Mögel och smuts - skarp kritik mot restaurang

Matrester på golven, mögel och smuts. Kritiken mot en restaurang som ligger i Tierps kommun är omfattande. Nu kräver kommunen att problemen åtgärdas.

En mängd brister har hittats på en restaurang som ligger i Tierps kommun. Nu kräver kommunen att bristerna åtgärdas.

En mängd brister har hittats på en restaurang som ligger i Tierps kommun. Nu kräver kommunen att bristerna åtgärdas.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2019-09-20 17:00

Det var i samband med en oanmäld inspektion för en tid sedan som kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer noterade en stor mängd brister hos restaurangen när det gäller skadedjur, livsmedelshantering och rengöring.

– Vi bedömer att de avvikelser som vi noterat är av den karaktären att det krävs en uppföljning för att se att de har åtgärdats, säger Emelina Malmborg, hälso- och miljöinspektör i Tierps kommun.

I den kontrollrapport som Tierps kommun utfärdat framgår att det funnits matrester på golven i restauranglokalerna. Detta menar inspektörerna ökar risken för att skadedjur ska ta sig in i lokalerna. Vidare sägs att kylar, frysar, förråd, kassaområdet och torrförråd är i behov av rengöring. I kontrollrapporten poängteras att rengöring måste göras med desinficeringsvätska för att förhindra smittspridning.

När det gäller förvaringen av livsmedel så säger inspektörerna att de förvarats i för hög temperatur samt att vissa livsmedel förvarats i olämpliga plastförpackningar. Förvaring av livsmedel i för hög temperatur kan leda till att det skapas skadliga mikroorganismer.

I rapporten konstateras att det i dag saknas skriftliga rutiner för hur de olika arbetsmomenten ska utföras. Kommunen kommer att göra en uppföljning senare i år för att se att alla brister åtgärdats.

Om företaget skulle strunta i kommunens krav kan ett föreläggande komma att utfärdas. Det innebär att företaget får betala ett vitesbelopp om man inte genomför saneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!