Minsta tillverkaren bäst i test

Lars-Ivan Hållstrands surströmming från Hållnäs i Norduppland smakade bäst när surströmmingsakademin och Aftonbladet testade årets burkar.

17 augusti 2017 15:14

Han är mycket nöjd med betyget och tycker det är ett kvitto på att strömmingen från Hållnäs är bra. Han har dock inte gjort något extra som dragit upp betyget.

– Smaken har blivit ovanligt jämn i år. Det kan vara lite skillnad år från år i tunnorna, men jag har inte gjort något särskilt nu. Det är roligt att få toppbetyg. Min surströmming blev bäst i en test jag var med i år 2012 också, säger Lars-Ivan Hållstrand.

Om det blir rusning efter Hållstrands surströmming nu återstår att se.

– Det vet jag inte. Det flesta burkar brukar går åt varje år ändå. Jag brukar också spara lite till våren så att det finns till dem som vill äta fjolårets innan premiären.

Hur mycket surströmming gör du?

– I år har jag fiskat några ton strömming. Det gör vi i början av maj. Det ska ju vara så kallad lekströmming. Den har vi lagt på tunna under sommaren. Nu i augusti har jag lagt dem på burk. Det har blivit ett par tusen burkar.

Var kan man köpa dem?

– Här hos mig och i Tierp förstås. Och så finns de Uppsala och en del säljer jag i Stockholm.

Hur stor är du i branschen?

– Jag är nog minst i Sverige och den sydligaste tillverkaren också. Det här gör jag i liten skala, ungefär samma mängd varje år, säger Lars-Ivan Hållstrand.

Hallå där...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!