Mera skatteintäkter till Tierp

Skatteintäkterna kan bli tio miljoner kronor högre för 2019 än vad Tierps kommun räknat med.

27 december 2018 18:00

– Varje extra krona in i kommunbudgeten är välkommen. Det finns många hål att stoppa pengarna i, säger Sara Sjödal, centerpartistiskt kommunalråd i Tierps kommun.

När politikerna i kommunfullmäktige sade ja till budgeten för 2019 för ett tag sedan var beskedet att skatteintäkterna skulle landa på 874 miljoner kronor. Nu har kommunens tjänstemän tagit fram en ny prognos som pekar på att skatteintäkterna blir upp mot tio miljoner kronor högre än beräknat.

– Det här är den beräkning man kan göra utifrån den budget som ligger på nationell nivå för tillfället. Men med tanke på det politiska läget i landet kan den dock komma att ändras, säger Sara Sjödal.

När det gäller övriga bidrag som kommer från staten till Tierps kommun så finns det i dag inga signaler på att de kommer att minska under 2019, enligt Sara Sjödal.

I den budget som antogs på kommunfullmäktige veckan innan jul så räknade Tierps kommun med ett plusresultat på 14 miljoner på en nettoomsättning på 1,2 miljarder kronor för 2019.

– Det är en extremt tuff budget där det inte finns några stora marginaler när det gäller de ekonomiska ramarna för de olika verksamheterna. Så den här prognosen är positiv, förklarar Sara Sjödal.

På minussidan har däremot kostnader på 500 000 kronor för den gamla brandstationen i Tierps köping dykt upp.

– Då räddningstjänsten flyttar ut under 2019 tappar vi hyresintäkter på en halv miljon där. Detta kände den tidigare politiska ledningen (S och MP) till, men tyvärr agerande de inte och vidtog några åtgärder i budgeten för 2019, menar Sara Sjödal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa