Målade mattor blir verklighet

Ett vardagsrum i det fria håller på att växa fram vid Möbeln i Tierp. De första mattorna i rummet är snart på plats.

19 juli 2018 16:00

På gång- och cykelbanan, vid viadukten, utanför allaktivitetshuset Möbeln arbetar de båda konstnärerna Åsa Norling och Pavel Matveyev med konstnärliga installationer. Det ska, i ett första läge, bli fem installationer i formen av mattor.

– Mattorna är det första steget mot att skapa ett folkligt vardagsrum där Tierpsborna ska vilja hänga i framtiden, förklarar Åsa Norling bor i Hållen på Hållnäshalvön.

Mattorna ska leda in till vardagsrummet som sedan ska fyllas med olika spännande konstnärliga detaljer.

– Exakt hur det kommer att se vill vi nog hålla lite hemligt, men vi kommer att skapa olika detaljer med bland annat ljus och bilder, förklarar Pavel Matveyev, som kommer från Ryssland med sedan några år har sin konstnärliga hemvist i Karlholm.

Både Åsa Norling och Pavel Matveyev konstaterar att gång- och cykelbanan är tomt mellanrum som glömts bort lite i stadsplaneringen.

– Det är spännande att utforska och göra något av den här typen av områden så att de boende för upp ögonen för dem, säger Åsa Norling.

När UNT besöker de båda konstnärerna pågår arbetet för fullt med markera ut var mattorna ska placeras. En av mattorna har de redan hunnit måla i blå färg. En annan håller de på att märka ut med tejp och schabloner för att veta var de ska måla mönstren på mattan.

Projektet ingår som en del i arbetet med att bygga om Möbeln till ett framtida kulturhus.

– Syftet med projektet är att göra något positivt av byggarbetsplatsen och förhoppningsvis skapa förväntningar och nyfikenhet inför kulturhuset Möbeln, säger Louise Magnusson, kultursekreterare på Tierps kommun.

Tanken är att projektet ska löpa på i ett år, parallellt med ombygganden av Möbeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa