– Resultaten är preliminära, men vår bedömning är att läget är relativt oförändrat och att det finns ungefär lika många lodjur och vargar den här mätperioden som avser 2018 och fram till 31 mars i år som för föregående mätperiod, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.
När det gäller vargen så är länsstyrelsens bedömning att det finns ett revirmarkerande par med ungar i Glamsenreviret, som ligger i gränstrakterna mellan Uppland och Gävleborg. Med revirmarkerande par menas hanne, hona och ungar.
– När vi pratar vargpar och antal så är bedömningen att det totalt kan handla om ett tiotal vargar, vuxna som barn, redogör Sebastian Olofsson.
Även i naturreservatet Florarna i Tierps kommun finns en ensam varghona samt så har några vargar som passerat länet under sina vandringar noterats.
– Vi har även sett spår av två vargar som rört sig i ett gränsområde mellan Västmanland, Gästrikland och Uppland.
Under föregående mätperiod rörde sig 14 familjegrupper av lodjur (honor med ungar) i länet. I varje familjegrupp är bedömningen att det finns fem djur.
– Det vi kan säga nu är att siffran ligger på sju till tretton familjegrupper som är utspridda på olika platser som Enköping, Hållnäs, Marma, Östhammar och de södra länsdelarna.
Senare under våren kommer Naturvårdsverket att fastställa inventeringsresultaten för varg och lodjur i hela landet.