Landsbygdsprojekt firade fem år

För att utveckla Örbyhus till mer än en pendlarort startades Framtidsfabriken. Nu har de funnits i fem år. Det firades med våffelfest och aktiviteter under "Supersöndagen".

Foto: Elvira Pihl

Tierp2019-08-18 19:16

Precis intill järnvägsstationen ligger föreningen Framtidsfabrikens lokaler. Föreningen har funnits sedan 2014, men lokalen fick de inte förrän förra året 2018.

– Den hade stått tom och vi kände fastighetsägaren lite. På den vägen var det, säger ordförande Sandra Norgren.

Idag har föreningens ingång pyntats med rosa vimplar och doften av våfflor fyller lokalen redan i hallen. Vid järnen står Framtidsfabrikens bullmamma Dagny Klingfors och föreningsmedlemmen Karin Hawée.

– Jag flyttade tillbaka hit för några år sedan och blev chockad över att det var så dämpad stämning, det här har varit en levande bygd. Därför är den här föreningen så bra, säger Dagny Klingfors.

Supersöndagen hålls i lokalens fyra rum och erbjuder bland annat loppisfynd, pysselhörna, tipsrunda och gratis fika. Hanna och Emma Englund, tre respektive sex år gamla, har precis gjort klart tipsrundan. Mamma Maja Englund hjälper systrarna med att rätta svaren.

– Fick du rätt sätter du ett R bredvid svaret, säger Maja Englund till dottern Hanna som tycker att Supersöndagen varit bra hittills.

– Allt är roligt här, och jag fick sex av tio rätt på tipsrundan, säger Hanna Englund glatt.

Framtidsprojektet är helt egenfinansierat och startade 2018 av Framtidsfabriken för att hjälpa föreningar i Örbyhus, Tobo och Vendel. Framtidsfabriken ska pågå i tre år, men projektledare och utvecklingsansvarig Isabelle Axelsson hoppas att föreningen blir permanent.

– Vi vill kartlägga vilka behov det finns i bygden och att Örbyhus blir mer än en pendlarort, säger Isabelle Axelsson.

I ett av rummen har föreningen dukat upp en pysselstation. Lim, papper och pennor i alla möjliga färger ligger utspridda på bordet. Här inne sitter även femåriga Filip Jonsson från Uppsala med sin mormor.

– Det här var lite svårt, säger han och försöker klippa i en grön piprensare. Mormor får rycka in och hjälpa till.

Filip Jonsson håller just nu på att göra ett färgstarkt kollage. När teckningen är klar skriver han sitt namn och visar stolt upp den.

– Det är djur som badar, säger han och pekar på sitt konstverk.

I slutet av Supersöndagen kunde arrangörerna räkna till 50 använda papperstallrikar som gått åt till våfflorna, vilket de gissade var ungefär 80 besökare.

– De som flyttar hit tycker att det är lite dött, men det förändras. Det är viktigt att tänka på att värna och engagera sig i platsen där vi bor, säger Sandra Norgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!