När det gäller det kommersiella fisket efter torsk så införs ett förbud i det östra området som sträcker sig från sydöstra Skåne, östra delen av Östersjön, Finska viken, Ålands hav, Bottenviken och de delar Östersjön som ligger utanför den uppländska kusten.
Det enda typ av torskfiske som tillåts här är de så kallade bifångster som kan bli resultatet när man fiskar efter andra arter som sill och strömming med trålare. Den totala fångstkvot som tillåts i området är 2 000 ton för hela EU, varav den svenska delen är 465 ton. Jämfört med föregående år är det en minskning på 92 procent.
I västra Östersjön (utanför västra Skåne) blir kvoten till 3 806 ton för 2020, vilket är en minskning med 65 procent jämfört med 2019.
Fiskarna Hans Holmström och Per-Ivar Hållstrand är oroliga över hur kontrollen av bifångsterna på trålarna ska fungera.
– I dag upplever vi att trålarnas fångster går direkt ner i stora tankar utan någon kontroll, säger Lars-Ivan Hållstrand.
Gry Sagesbakken, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, känner till kritiken.
– Fångsterna ska dels kontrolleras i trålarnas loggböcker och i hamnarna, men även via direkta kontroller till havs. Den här frågan har prioritet och hur det ska göras utreds nu, säger Gry Sagesbakken.
Även för sill och strömning så minskas kvoterna med 10 till 65 procent. Kvoten i den del där den uppländska kusten ingår blir drygt 153 000 ton 2020, varav den svenska delen är en tredjedel. Det är en minskning med 10 procent från 2019.
Även när det gäller lax och rödspätta så har kvoterna minskats från 5 till 32 procent till 2020.