Kultur en hörnsten för Lillemor

Både naturen och kulturen har varit viktiga ingredienser i livet i för jubilaren Lillemor Alpsjö som fyller 75 år.

13 oktober 2018 07:00

Vi befinner oss i Örbyhus i villan där Lillemor Alpsjö bott i ganska många år nu.

– Jag trivs här med närheten till grönskan i min egen trädgård, säger hon.

I trädgården odlar Lillemor Alpsjö, som själv uttrycker det "ätbara saker" men även sådant som luktar gott som exempelvis rosor.

– Jag finner lugn och ro i min trädgård. Där odlar jag i liten skala sådant som jag verkligen tycker om förklarar hon.

Intresset för natur och djur fick hon tidigt under ungdomsåren hemma på Järnbrogatan och Vasagatan i Uppsala.

– Jag hade turen och förmånen att få ha en hel del djur för mina föräldrar när medan jag bodde hemma, förklarar Lillemor Alpsjö.

Hon berättar också att hennes pappa såg till att hon och syskonen fick vara på landet, vid havet och på en bondgård hela sommarloven.

– Då var vi där nästan tre månader. Det var underbart. Jag ville aldrig gå in på kvällarna.

Den tidiga kontakten med naturen och djuren gjorde att både ett intresse för och en önskan om att få bosätta sig ute på landet växte fram.

En flytt ut på landet blev också verklighet 1974 då hon och den dåvarande maken, riksspelman Leif Alpsjö, flyttade till Göksby i Tegelsmora socken i norra Uppland.

Men även musiken och att komma närmare den uppländska folkmusik-traditionen med nyckelharpa och fiol lockade dem till norra Uppland.

Under många är drev Lillemor och Leif Alpsjö ett gemensamt företag Förlaget EMMA, som tillhandahöll skivor, böcker, noter, instrument och kurser.

– Vi hade kurser i både folkmusik och dans i tjugo år på herrgården i Österby. Där deltog stora namn som Erik Sahlström, Ceylon Wallin och Viksta-Lasse som konsertspelmän på kvällarna, berättar Lillemor Alpsjö som fortsätter:

– Vi fick uppleva folkmusik i levande tradition medan de gamla spelmännen ännu levde och det ville vi dela med oss av. Vi arbetade sedan också tillsammans som folkmusikkonsultenter några år.

Att bo i Göksby var som att bo i ett kulturellt centrum, förklarar hon. En av grannarna i byn var den legendariske spelmannen och nyckelharpsbyggaren Erik Sahlström. En annan var Sven Nordqvist, författare till böckerna om gubben Pettson och katten Findus. Ett par spelmän till och en konstnär fanns i grannbyn. Och de äldre byborna delade med sig av sina kunskaper om gamla tider och sedvänjor.

– Ett byalag bildades med grannbyarna och vi firade i stort sett alla högtider på traditionellt vis med gott samarbete och stor inlevelse, förklarar Lillemor Alpsjö.

Kulturen har haft många spår i Lillemor Alpsjös liv.

Innan flytten ut på landet, drev hon antik- och kuriosabutiken EMMA tillsammans med Leif Alpsjö i några år, på Sysslomansgatan. Hon har en del minnen kvar från den tiden, bland annat flera handblåsta apoteksflaskor, som var en storsäljare då.

En kuriositet som blev mycket uppmärksammad var en gammal skolkarta från 1914, då det gamla Europa med kejsardömet Österrike-Ungern ännu fanns kvar. Den hängde vi upp utanför affären och många stannade, läste och diskuterade.

– När vi hade antikhandeln så var det slutet av 1960-talet i Uppsala och många gamla hus skulle rivas. I dom kunde man hitta mycket spännande, minns hon.

Kulturen har också gett henne frihet att vara sin egen och kunna styra tillvaron på sitt eget sätt.

– Jag har velat leva ett fritt, enkelt och meningsfullt liv och det har jag kunnat göra tack vare de olika val som jag gjort, säger hon.

Efter att hon och Leif Alpsjö valde att gå skilda vägar 1995 så startade hon företaget Kultur och Struktur och jobbade som konsult inom kultur och företagande på landsbygden. Hon har även guidat i Österbybruk och är utbildad vallonbruksguide. Om hon ska lyfta fram sina egna smultronställen bland vallonbruken blir det Österby för sin charm och Lövstabruk för sin storslagenhet och pampiga stil.

– Först kör du länge och väl i ett skogslandskap och helt plötsligt öppnar sig landskapet och du kommer till den här prakten i Lövstabruk. Jag är så glad att min dotter valde att gifta sig där, säger Lillemor Alpsjö.

Lite födelsedagsfirande har det redan blivit för Lillemor Alpsjö som är nyligen hemkommen från en resa till Mallorca med familjen, där de firade Lillemors 75 år, dottern Malins 50-årsdag och Leifs 75-årsdag - 200 år sammanlagt.

Firandet kommer att fortsätta hemma i Örbyhus, först med familjen och lite längre med fram med goda vänner, berättar Lillemor Alpsjö.

Lillemor Alpsjö

Född: 16 oktober 1943 i Stockholm. Uppväxt i Uppsala.

Bor: I hus på Örbyhus.

Familj: Två barn och fyra barnbarn och före detta man.

Yrke: Tidigare egen företagare i kulturbranschen och vallonbruksguide.

Fritidsintressen: Kultur, släktforskning och familjen.

Så firas födelsedagen: Med både familjekalas och sedan även ett kalas med goda vänner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa