Han har alltid kikaren redo

Han har 298 olika fågelläten inspelad på sin mobil och är gärna ute i skogen mitt i natten för att spana efter ugglor. Tierpsbon Ulf Blom har varit en hängiven fågelnörd sedan tio års ålder. Nu inleder vi en serie om "nördar" i Uppland.

13 januari 2012 10:43

– För mig handlar fågelskådning främst om att komma ut i naturen, jag är ute jämt, säger Ulf Blom när han svänger av vid Rogarna strax utanför Månkarbo. Rogarna är ett av hans favoritställen för att skåda fågel i Uppland. Likaså Hållnäskusten och Tämnaren, där han har sin sommarstuga.
– Det var otroligt vackert här i dag och det är så lugnt på vintern. Här brukar jag se hel del ormvråk, säger han och tittar ut över åkrarna samtidigt som han ställer upp tubkikaren.

Till vardags driver Ulf Blom elektrikerfirman Månkarbo el och Athena gym i Tierp. Men framför allt är han fågelskådare. Han gör längre utflykter minst en gång i veckan, och kikaren finns med vart han än går.
– När jag är ute och åker bil och ser något spännande stannar jag direkt och har nästan varit nära att krocka ibland, säger han med ett leende.
Ulf Blom fick upp ögonen för fåglar redan i tioårsåldern när han följde med en något äldre kompis ut i skogen utanför Månkarbo där han växte upp.
– Jag kommer fortfarande ihåg den sommardagen då vi var ute och tittade på fåglar första gången. Nu har det gått 43 år och jag tycker fortfarande att det är lika roligt, säger han.

Ulf Blom ser fågelskådandet som avkoppling. Naturupplevelsen och fikapauserna är minst lika viktiga som att titta på fåglarna. I dagsläget har han sett 295 olika arter och är därmed nära den magiska fågelskådarsiffran 300. Men att räkna antal fåglar, eller kryss som det kallas på fågelskådarspråk, är inget han lägger någon större vikt vid.
– Om jag gör en resa till västkusten så har jag mina 300 arter men det är inte därför jag är fågelskådare. För mig är det mer en fråga om avkoppling än en jakt på arter, säger han och vrider tubkikaren mot en mindre korsnäbb som snabbt flyger förbi.

Favoritfågelarten är ugglor och genom åren har han lärt sig att härma deras olika läten för att locka fram dem.
– Det är spännande att vara ute på kvällen och spana ugglor, man får inte vara mörkrädd. En gång kom det en lappuggla flygandes från ett hygge och rakt mot min bil, det var häftigt. Jag har även blivit attackerad av en kattuggla en gång också, de kan vara rätt aggressiva, säger han.
Ulf Blom menar att det är bra förutsättningar att skåda fågel i Norduppland med stora skogar, kust och slättlandskap och han tipsar gärna om hur man börjar skåda.
– Man behöver inte göra så stora grejer eller ha dyr utrustning. Sätt dig på en stubbe i skogen med en fågelbok och en kikare, så är du igång.

På vägen från Rogarna blir det läge att stanna bilen. Kikaren åker upp och Ulf Blom konstaterar att det är ett gäng sidensvansar som sitter i ett träd och tar för sig av frusna äpplen.
– Även om jag sett en fågelart många gånger tröttnar jag inte. När jag till exempel ser årets första sidensvans, vet jag att det börjar dra ihop sig mot vinter.

Personligt Ulf Blom

Ålder: 52 år.
Familj: Sambo och två utflugna döttrar.
Gör: Driver firman Månkarbo el samt Athena gym i Tierp.
Intresse: Fågelskådare som älskar att vara ute i naturen. Han är även ordförande i Nordupplands fågelklubb.
Favoritställen för fågelskådning i Norduppland: Rogarna, Tämnaren och Hållnäskusten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Steinholtz Sparby