Grundstötningen en långdragen tvist

Den långdragna bärgningstvisten i Lövstabukten fortsätter att dra ut på tiden. Ägaren till fartyget Karin af Rindö vägrar att betala hela summan på 190 000 kronor som Tierps kommun kräver för bärgning och sanering efter grundstötningen.

20 februari 2019 18:00

– Vi har nu fått en inbetalning på 121 000 kronor. Övriga penningkrav som vi har vill inte båtägaren betala, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

Det var för drygt fem år sedan som träfartyget, som är byggt 1957, gick på grund på Bränningsbådan i Lövstabukten utanför Fagerviken en blåsig dag.

LÄS MERA: Vrakstädning i Lövstabukten

I miljöbalken talas det om förbud mot nedskräpning och dumpning på platser dit allmänheten har tillträde inom Sveriges sjöterritorium. Då båtägaren själv inte hade kapacitet att varken sanera eller bärga fartyget blev grundstötningen i Lövstabukten ett ärende för Tierps kommun då det är ett vattenområde dit allmänheten har tillgång.

– I och med att båtägaren inte hade kapaciteten att ta hand om vraket själv fick vi i kommunen lösa det, säger Randi Graungaard.

Kommunen löste saneringen och bortforslandet av vraket till en kostnad om knappt 200 000 kronor under slutet av 2013 och 2014.

LÄS MERA: Haverist kvar på grund i Lövstabukten

Några pengar av båtägaren har inte kommunen fått förrän nu.

– Vi har fått en del, men fortfarande återstår cirka 70 000 kronor som avser dröjsmålsräntor och kravavgifter som båtägaren inte vill betala, säger kommundirektören.

Efter ett beslut i kommunstyrelsen nyligen så har båtägaren erbjudits en avbetalningsplan och att betala de återstående pengarna på 36 månader.

– Från kommunens sida är det inte aktuellt på något sätt att skriva av de här pengarna och efterskänka pengarna, säger Randi Graungaard.

Fotnot: UNT har sökt båtägaren utan få kontakt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg