Gigantiska lampskärmar lyser upp kulturhus

Konstinstallationerna blir allt flera vid kulturhuset Möbeln i Tierp. På onsdagen kom fyra stora lampskärmar på plats.

3 oktober 2018 18:00

Lampskärmarna ingår som en av totalt fyra olika installationer som Tierps kommun ska placera utanför kulturhuset Möbeln. Arbetet genomförs i samarbete med Hållnäskonstnärerna Åsa Norling och Pavel Matveyev.

– Tanken med installationerna är att de ska utgöra ett vardagsrum och förmedla en känsla av att kulturhuset Möbeln är en plats för alla Tierpsbor, säger Åsa Norling.

Arbetet med att få de fyra gigantiska aluminiumskärmarna på plats höll på under stora delar av onsdagsförmiddagen. Efter vissa tekniska problem fick konstnärerna fast de stålskelett som ska hålla skärmarna på plats i lyktstolparna vid gång- och cykelbanan, mellan kulturhuset Möbeln och järnvägsstationen. Varje skärm väger tio kilo och är 140 centimeter hög.

Åsa Norling berättar att hon och Pavel Matveyev hämtat inspiration till designen från lampskärmar som de hittat på olika secondhandaffärer i Tierps köping. Materialet i skärmarna är så kallad flaggtextil som ska tåla vind och blött väder bra.

– När det gäller själva konstruktionen av lampskärmarna så har vi fått göra flera luftinsläpp i dem för att minska vindmotståndet, så att de inte ska slitas loss från stålkonstruktionerna och flyga i väg, förklarar Åsa Norling.

Tidigare i höst kom de två första installationerna - fyra mattor (målade i asfalten) och en fåtölj - på plats. Senare i höst kommer även den fjärde och sista installationen att avtäckas vid Möbeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!