– Vi står på många ben i verksamheten och jobbar med helheten. Det är verkligen otroligt skoj att använda den här gamla gården till allt det här. Annars kanske många av husen hade stått tomma och riskerat att sakta men säkert förfalla, säger Peter Holmberg, rallyräv som tog över föräldragården Bergby gård och driften av Bergby Motorcenter för tio år sedan.

Peter Holmberg har levt hela sitt liv här på barndomshemmet Bergby gård. Det var pappa Hans Holmberg som lade grunden till motoranläggningen redan på 1970-talet då rallycrossbanan byggdes här på de norduppländska åkrarna.

Hans Holmberg var en framstående rallyförare, som bland annat körde svenska Rallyt ett antal gånger. Han drev jordbruk med spannmålsodling, men han hade även djur. Jordbruket blev allt mindre lönsamt. Han tog fasta på sitt genuina motorintresse och ställde successiv om jordbruket till motorcenter.

– Pappa kompletterade rallycrossbanan med testbana för rally och körslingor för avancerade körövningar. Gamla gårdsbyggnader byggdes om till konferens- och kafélokaler, säger Peter där vi sitter på var sin barstol i den butik han driver. Vi sitter nära den gamla skitrännan i den gamla ladugården där han också driver sin bilverkstad.

Ladugården är nyrenoverad och är i tip-top skick, så hade inte Peter Holmbergs sambo Jenny Wallin uppmärksammat mig om detaljen med skitrännan, så hade jag inte noterat det. Jenny jobbar med bokföringen, eventen och lagar maten.

– Det är skoj att bryta av bokföringen med allt pappersjobb och vad det innebär med eventen. När jag jobbar med dem träffar jag förväntansfulla människor i feststämning, det gillar jag, säger Jenny som tog jägarexamen samtidigt med Peter för att få tillstånd att ha lerduveskytte.

Peter gick transportutbildningen på Högbergsskolan i Tierp. Efter avslutade studier startade han sin verksamhet i Husby. Året var 2004. Tre år senare flyttade han bilverkstaden hit till Bergby gård.

Då, för cirka tio år sedan, körde Jenny post och paket på lantbrevbärarlinjen mellan Österbybruk och Vendel. Det var en hel del post och paket som hade Peter som mottagare på adresslappen. Kärlek uppstod och sedan dess är de ett par.

– Du kan inte tro så mycket jobb det är med gården, varnade svärmor, men vi satsade, säger Jenny leende.

Peter Holmbergs farfars far köpte gården år 1936. Han tar fram ett foto som hänger på väggen i det generöst rymliga bostadshuset. Bilden från förr visar hur gårdsplanen är full av lantbruksmaskiner och personer som jobbade på gården. De äldsta byggnaderna är från 1600-talen och markytan till gården är 60 hektar.

– Både farfar och farfars far var genuina hästkarlar och det har speglat sig i släkten. Peters kusiner Jens och Peder Fredricson (Peder årets Jerringpristagare) är framgångsrika hästfolk, men Peter fastnade för motorer.

Här på Bergby Motorcenter har många rallystjärnor tränat. På kontoret döljer sig gamla affischer från stora SM- och EM-tävlingar.

– Vi började med rallycrossen. Rallycrossbanan kompletterades med testbana för rally och körslingor för avancerade körövningar. På 1990-talet var anläggningen föremål för omfattande testkörningar. Rallyförare kom hit för att utveckla sitt bilåkande. Biltillverkare presenterade nya modeller och testkörde bilarna, säger Peter och fortsätter:

– I dag arrangeras tävlingar i rallycross och Enduro, men eventen har tagit över mer och mer. Privatpersoner och företag söker sig hit för lustfyllda upplevelse som femkamp i rallysprint, felstyrdbil, pinjongbil, bågskytte, lerduveskytte, fyrhjuling och yxkastning. Alla eventen är motorrelaterade. Det är ett bra sätt att bli en säkrare bilförare genom att mixa det med roliga tävlingar, säger Peter.