Ett av världens finaste airbnb

Ett av världens top 10 mest exklusiva boende på Airbnb finns i Älvkarleby kommun.

17 januari 2018 15:21

Det är den tidigare Bruksgården, ursprungligen byggd som förvaltarbostad, som klättrat så högt på Airbnb´s rankinglista. Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av semesterboende. Företaget har omkring fyra miljoner boenden i närmare 200 länder och omkring 35 000 städer.

– Wohooo! Hur roligt, underbart och härligt är inte det här? Jag visste väl att landsbygdslyxen skulle erövra världen, utbrister Sanna Rudling som tillsammans med sin man Teo Härén köpte den pampiga fastigheten här på Älvkarleö för tio år sedan.

På listan över de tio mest exklusiva bostäderna på Airbnb, som de själva tagit fram, finns bland annat en över 900 kvadratmeter arkitektonisk pärla byggd år 1887 på Brooklyn, USA, ett hus som ligger mitt på stranden i Malibu, en bergsvilla i Rio de Janeiro och en gigantisk medelhavsvilla i Marbella, Spanien. Sanna och Teo´s boende har egen sjötomt och brygga i romantisk miljö. Till fastigheten hör flyglar och en enorm lada med beachvolleybollplan och klättervägg, samt en jacuzzi med sjöutsikt och en jättelik altan.

En stor del av förklaringen till att boendet hamnat på tio-i-topp-listan är toppbetyg från alla gäster.

Sanna och Teo har under de senaste åren arbetat med Creative Countryside, kreativa lösningar på landsbygden. Grupper hyr hela fastigheten och tar hand om sig själva i en exklusiv miljö.

– Våra gäster älskar möjligheten att få rå om sig själva i våra salonger, vår fastighet är unik på så sätt att den inte byggts om till konferenshotell som så många andra fina herrgårdar. Här få du sova och äta och umgås.

Teos budskap är att landsbygden har mycket goda förutsättningar att blomstra.

– I alla tider har människor flyttat från landsbygden till städer för att få ett större utbud och fler intryck. Ju fler som flyttar till städer, ju lyxigare blir landet och i dag har landsbygden med internet nästan samma möjligheter som människor i en stad, säger han.

De hittade sin drömfastighet på Hemnet och blev förälskade direkt.

– Jag tyckte att det var så otroligt vackert, säger Sanna lyriskt.

– Jag fastnade för baksidan av huset; vilken rymd på tomten ner mot sjön! Här finns plats att leva, tänkte jag, säger Teo.

Fastigheten på Älvkarleö byggdes ursprungligen år 1697 i en våning som förvaltarbostad. Bruksförvaltaren Petter Leijel hade både bostad och kontor här. I slutet av 1800-talet byggdes huset på med en våning och senare även med en tredje våning. De fina flyglarna byggdes vid tiden för brukets tillkomst. I modern tid har huset i olika omgångar använts som värdshus och restaurang. Sannolikt upphörde eran som förvaltarbostad någon gång under mitten av 1900-talet.

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende.

Airbnb har boenden i över 190 länder och drygt 34 000 städer. De tre grundarna hade ingen affärsplan när de startade bolaget. I dag går det att hyra lyxiga våningar i New York, Tokyo eller London, men även riktigt spartanska boenden, som i Berlin där du kan hyra en, typ, trälåda för 95 kronor per natt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström